Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Производството на месо и месни продукти бележи ръст с 6.7%

Производството на месо и месни продукти бележи ръст с 6.7 % през 2018 г. спрямо предходната 2017 г. Това обяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева при официалното откриване на международните специализирани изложения Месомания, Светът на млякото, Булпек, Салон на виното, Интерфуд & Дринк и #RETAIL SHOW 2019.

Малко над 3 % е и увеличението при произведените и продадените мляко и млечни продукти. „Такъв тренд се регистрира и за първите девет месеца на 2019 г. Увеличено производство и износ се наблюдава и при птичите яйца“, каза Танева и подчерта, че нивата във всяко едно от хранителните производства в България се запазва или бележи ръст.

"Въпреки трудностите в ежедневието данните за обмена със селскостопански стоки са положителни. България отчита ръст при износа на селскостопански продукти всяка година.  Основен партньор в търговията за страната ни остава Европейският съюз с близо 75 % от стокообмена. Имаме положително търговско салдо от стокообмена със селскостопанки стоки в размер на 600 млн. евро““, каза още Десислава Танева.

Земеделският министър изрази надежда, че тази тенденция за ръст в производствата ще се запази. „Министерството ще положи усилия заедно с бранша това да продължи и за напред. Страната ни има прекрасни производители и предприятия, които произвеждат качествена храна“, категорична бе Танева.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във