Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Производствените цени остават на нивата отпреди година

Производствените цени в България се повишават през ноември спрямо месец по-рано и на годишна база излизат на неутрална територия за пръв път от юни 2016-а година, показват данни на Националния статистически институт.

Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) нараства с 0,5% спрямо октомври, когато се повиши с 0,6 на сто. 

Солиден ръст с 6,4% на месечна база регистрират цените в добивната промишленост - ръст с 6,4%, докато в преработващата промишленост  и при производството и разпределението на електрическа енергия, топлоенергия и газ те нараства с по 0,3 на сто. 

На годишна база общият индекс на производствените цени в страната остава през ноември на нивото от октомври, когато се понижи с 0,7%, като цените в добивната промишленост се увеличават с цели 8,9%, в преработващата промишленост – с 0,6%, докато цените при производството и при разпределението на електрическа енергия, топлоенергия и газ намаляват с 3 на сто. Това представлява първа стагнация на производствените цени на годишна база от юли 2015-а година и тяхно трайно подобрение от месец май тази година, когато производствените цени се понижиха с цели 5,6 на сто.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във