Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Производствена авария на газопровода България-Гърция в района на Кулата (Обновена)

Снимка: Архив

Установена е производствена авария на газопровода България - Гърция в района на село Кулата. Първоначалната информация беше за експлозия заради силния звук, който са чули хората от селото към 8 сутринта. По-късно стана ясно, че взрив не е имало, а по отстраняването на проблема вече се работи.

Щетите по газопровода са само материални. Това каза пред журналисти Павлин Иванов, представител на фирмата, работеща по съоръжението.

В 08.02 часа се е случило рязко спадане в налягането на системата, което е установено от дежурните служители, които са реагирали веднага. Аварийната система се е задействала и газът е спрян и няма изтичане.

Иванов допълни, че половин час по-късно от фирмата вече са били на място.

"Установихме, че има производствена авария. Започваме нейното възстановяване. Не е имало огън. Щетите са само материални. Не е имало гръм, но е естествено да е имало звук. Не мога да се ангажирам със срокове за възстановяване. Не мога да кажа, че става дума за човешка грешка. Техническата експертиза ще установи точните причини", подчерта той.

По информация на "Булгартранзгаз" авария е предизвикала нарушаване целостта на газопровода на 200 метра преди линеен кран "Кулата". Участъкът е изолиран и са предприети всички необходими действия за извършване на авариен ремонт и възобновяване на преноса на природен газ за Гърция.

Малко след 8 часа хората в село Кулата  са чули гръм. Кметът на селото подал сигнал и е отишъл на място. 

Премиерът Бойко Борисов коментира аварията по време на брифинг след заседание на Коалиционния съвет.  Той посочи, че се разследват две версии за причините за инцидента. Според него причината е в старите тръби.

Борисов съобщи, че се очаква подаването на газ да бъде възстановено до края на деня.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във