Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Производителите са на загуба, а търговците печелят

Производителите все още остават притиснати от свитите поръчки и намалялото производство.  И това се наблюдава при почти всички сектори.  

Карловската "Българска роза" АД не успя да постигне заложените за октомври продажби от 235 хил. лева. Отчетът й показва, че паричните постъпления са за 332 хил. лева. С натрупване от началото на годината продажбите са на стойност 2.75 млн. лева. 

Неокончателният финансов резултат на "Българска роза" АД за десетия месец на тази година е печалба в размер на 20 хил. лв., но от началото на годината дружеството е на загуба от 9 хил. лева, отчитат от фирмата. 

Прогнозите на мениджърите са, че карловската козметична компания ще направи продажби през ноември за 116 хил. лева. За единадесетте месеца пък се очакват сделки за 2.87 млн. лева.

Дружествата от икономическата група на "Монбат" АД са реализирали през октомври консолидирани нетни приходи от продажби в размер на 33.18 млн. лева, което представлява намаление от 9.60% в сравнение със същия месец на 2019 година.

Консолидираните данни за първите десет месеца на тази година също не са по-добри. Числата сочат, че консолидираните нетни приходи от продажби група на "Монбат" АД намаляват - с 6.20% на годишна база, и са на стойност 251.36 млн. лева.

Дружествата от икономическата група на "Монбат" АД завършват и октомври, и десетте месеца на тази година с печалба, но тя намалява и в  двата времеви отрязъка.

"Софарма", която произвежда активни субстанции и лекарствени продукти, съобщава за спад в продажбите с 38% спрямо същия месец на миналата година. "Принос" за това имат продажбите и на вътрешния пазар, където намалението е с 40%, сделките за износ, при които има свиване с 37 процента. 

През десетте месеца на тази година паричните постъпления отреализирана продукция намаляват с 15% спрямо същия период на 2019 година, като с 21% е спадът на продажбите за вътрешния пазар и с 11% - за износ.

Вече 85 години "Софарма" извършва и дейности, свързани с проучване, разработване и внедряване в сферата на фитохимията, химията и фармацията, и предоставя производствени и други свързани услуги. 

Търговецът на едро с фармацевтични стоки, медицинска техника и апаратура "Софарма Трейдинг" АД се представя по-добре от компанията майка - "Софарма" АД. Дружеството приключи десетте месеца на тази година с 15% ръст на печалбата преди данъци. Така, тя достига 20.15 млн. лв. при 17.56 млн. лв. година по-рано. 

Акумулираните приходи на компанията нарастват с 12% до 715.52 хил. лв. спрямо периода януари-октомври 2019-а. 

"Софарма Трейдинг" АД отчита ръст и на финансовите показатели, реализирани само през октомври. В десетия месец на годината печалбата преди данъци бележи 21% ръст до 2.24 млн. лева. Приходите от продажба на стока пък достигат 76.52 млн. лв., което е увеличение от 13% спрямо същия период на 2019 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във