Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Производителите на памук получиха 5 млн. лева

Фонд „Земеделие“ преведе близо 5 млн. лв. (4 820 156 лв.) по схемата за специално плащане за памук за Кампания 2019 г. Субсидии са изплатени на 113 земеделски стопани, които са заявили участие в схемата и отглеждат памук от сортове, вписани в Сортовата листа на България или в Европейския каталог на полските култури.

За да получат финансиранe кандидатите по схемата за памук трябваше до 1 декември 2019 г. да предоставят сключен договор за изкупуване на произведената от тях продукция. Това условие е разписано в условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания

Памукът е сред най-важните технически култури в света (отглежда се в 75 страни на петте континента). Перспективите в отглеждането му могат да предложат изключителни възможности за печалба както за земеделци, концентриращи усилията си на полето, така и на търговци, които искат да предложат качествена суровина на чуждестранни клиенти с интерес към българския памук.

Тенденцията през последните години показва категоричен ръст в отглежданите площи и трайно повишаване на интереса към тази култура в България. До голяма степен се дължи на изплащане на европейски субсидии. 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във