Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Производителите на оранжерийни зеленчуци ще бъдат подпомогнати с 3.5 млн. лв.

До 11 април в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“ се приемат заявления за подпомагане по схемата de minimis за регистрираните земеделски стопани, които произвеждат оранжерийна продукция. Средствата ще бъдат изплатени до 29 април.
Припомняме, че Управителният съвет на фонда реши да бъдат отпуснати 3.5 млн. лв. по de minimis на производителите на оранжерийни зеленчуци заради увеличените цени на природния газ. От бранша обаче добавиха, че имат проблеми и с цените на електрическата енергия и на минарелните торове. Още през януари от бранша алармираха, че всяко забавяне на подкрепата от държавата е фатално за производителите. По-късното купуване на разсад и разсаждане след това би компрометирало и реколтата.
Земеделските стопани, които отглеждат зеленчуци оранжерийно производство (домати, краставици и пипер) у нас, се подпомагат при ставка 5400 лв./хектар.
След съгласуване с бранша бе взето решение утвърденият ресурс да се предостави на производителите на тези продукти за покриване на част от производствените разходи по технологична карта за реколта 2022 година.
За помощта могат да кандидатстват стопани, които са подали заявление по Схемата за обвързано подпомагане за оранжерийни зеленчуци (СЗо) - Кампания 2021 година. Те се подпомагат за установените площи след извършените административни и/или проверки на място, включително и след проверката за реализация на продукцията по Схемата за обвързано подпомагане за оранжерийни зеленчуци (СЗо) за миналата година.
На подкрепа имат право оранжерийните производители на домати, краставици и пипер. Подпомагането ще важи както за отопляеми, така и за неотопляеми оранжерии, уточняват от фонд "Земеделие".

Оранжериите за производство на зеленчуци у нас са с площ 898 хектара, като 300 ха от тях са отопляеми - с природен газ, геотермална енергия, пелети. Климатичните условията на страната ни определят сезонния характер на зеленчукопроизводството и основната цел и значение на оранжерийното производство е да реши проблема с целогодишното снабдяване на пазара с пресни зеленчуци.

Българското оранжерийно производство се среща на пазара с нелоялна конкуренция от търговци, които внасят продукция на по-ниски ценови нива. Другите проблеми са свързани със субсидирането на оранжерийното производство у нас, като сумите са едни от най-ниските в земеделието ни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във