Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Производителите на малини предупреждават за фалити

След ураганът „африканска чума“, който е на път да помете родното свинепроизводство,  Министерството на земеделието се изправя и пред нов проблем.

Малинопроизводители от цялата страна предупреждават, че има драстичен срив на изкупните цени на продукцията им. От бранша са категорични, че тенденцията е започнала от миналата година и ако държавата не вземе спешни мерки ще има фалити на доста от фирмите. Основната причина е дъмпинг на замразени малини на държави извън Европейския съюз, които агресивно навлизат на европейския пазар.

Земеделските производители, които се занимават с малинопроизводство у нас, са малко над 1000, а насажденията са близо 22 000 декара. Пресните малини са за вътрешния пазар, а замразените - за европейския. Производителите обаче се притесняват, че и тази година ще продават на загуба.

„На пазара през последните две три години започнаха да се появяват страни, които досега не са били традиционно в малинопроизводството като Украйна, като Косово, като Черна гора, дори Албания.

В рамките на 1.2-1.3 евро предлагат замразена малина на пазарите в Германия", съобщава  председателят  на Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните -Божидар Петков.  Българските производители досега са продавали изгодно на пазари в Германия, Великобритания и Франция, сега обаче ще разчитат предимно на евросубсидии.

„В момента тече прием по една мярка от Програмата за развитие на селските райони- подмярка 6.3 - стартова помощ за развитието на малки земеделски стопанства, където малинопроизводството и сектор „Плодове и зеленчуци" са приоритетни", обясни пък  Станимир Стефанов, старши експерт в Национална служба за съвети в земеделието.

От браншовата асоциация са внесли предложение в земеделското министерство за договаряне на по-добри условия през следващия програмен период след 2020 година.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във