Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Производителят на камиони и автобуси MAN съкращава работни места

Автобус МАН

Производителят на камиони и автобуси MAN (Maschinenfabrik Augsburg Nürnberg) - дъщерно дружество на Volkswagen AG, е принудено да съкрати до 9500 работни места в Германия и Австрия, за да спести милиарди евро. Това е част от план за свиване на разходите и за подобряване на ефективността на производството.

Предвижда се и преместване на производството и развойната дейност на други места. Заводите в Щайр, Австрия, в Плауен (Саксония) и във Витлих (Райнланд-Пфалц) може и напълно да затворят.
Тези мерки се обсъждат отдавна в MAN, още преди причинената от коронавируса криза. Компанията от години не успява да изпълнява плановете си.

Производителите на камиони са изправени пред големи трудности с оглед на по-ниските продажби в момента, а и предвид очакванията през следващите няколко години. 

Това не е добра новина и за фирмите "Граммер България" АД и "ВОСС Аутомотив България" ЕООД, които произвеждат компоненти за камионите  MAN. 

Grammer AG е световен производител на седалкови системи и системи за автомобилния интериор. Първият завод на Grammer в България е построен през 1997 година в село Трудовец, община Ботевград. Компанията има износ за Европа, САЩ, Южна Америка и Азия. Основните й клиенти са: Deutsche Bahn, Mercedes, Liebherr, Iveco, Toyota, Linde, Man, RenaultTrucks, Scania, Siemens, Audi, LandRover, Seat, Saab, Skoda, Volkswagen, Ford, GM, BMW, Opel и други.

Фирмата произвежда шофьорски седалки за камиони и самоходни машини, трактори, строителни съоръжения, пътнически и шофьорски седалки за влакове, туристически и градски автобуси, тролейбуси и други.

"ВОСС Аутомотив България" откри своя завод в село Баховица, край Ловеч, през септември миналата година. Инвестицията е за 15 млн. евро.

Компанията получи сертификат за инвеститор клас А за принос в автомобилната индустрия на България. 

VOSS Automotive GmbH е част от холдингова корпорация група VOSS, която в базирана във Виперфюрт, Германия. Фирмата има дългосрочни партньорства с компании от автомобилния сектор сред които BMW, VW, Audi, Ford и много други. Оборотът на VOSS надхвърля 625 млн. евро, като в компанията работят над 6 хиляди служители.

В България компанията ще произвежда компоненти за автомобилната индустрия, фокусирани изключително върху леки автомобили.

 

Компанията MAN Truck & Bus

за производство на камиони и автобуси, е разположена в град Мюнхен. Това е една от най-големите компании от холдинга MAN. MAN Truck & Bus е един от водещите световни доставчици на търговски превозни средства и транспортни решения. Предприятието произвежда камиони с бруто тегло, вариращо от 7.5 до 44 тона, превозни средства със специално предназначение тежкотоварни превозни средства с брутни тегла до 250 тона, автобуси (цели автобуси и шасита) градски и междуградски, както и дизелови и газови двигатели. Също така компанията предлага и широка гама услуги. 

MAN Truck & Bus има четири предприятия на територията на Германия в градовете Мюнхен, Нюрнберг, Залцгитер и Плауен. Освен тези обекти компанията има предприятия и в град Щайр в Австрия и в градовете Познан, Стараховице и Краков в  Полша. Други производствени обекти са разположени в Анкара (Турция), в Санкт Петербург (Русия), в Южна Африка и в Индия.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във