Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Производители изтеглят лекарства от пазара

Българската генерична асоциация (БГФармА) е взела решение да изтегли от пазара 25 лекарства от различни терапевтични групи до края на 2014-а. Това заяви председателят й и генерален мениджър на "Тева Фармасютикълс България" Николай Хаджидончев. Основните причини са постоянният натиск на държавата за сваляне на цените, сериозната вътрешна конкуренция при генериците и повишаването на административните разходи на компаниите. Според Хаджидончев при нерентабилните пазарни условия следващо намаление на ставките е невъзможно и затова определени непечеливши продукти ще бъдат изтеглени. Той добави, че членовете на асоциацията се съобразяват със социалната страна на здравеопазването, но не могат да си позволят да продават под себестойност и да трупат загуби.


В конкретния случай става въпрос за продукти с алтернативи, които могат да бъдат използвани от пациентите, но не е изключено да се стигне и до ситуация, при която конкретни лекарства съвсем да изчезнат от пазара.


От асоциацията предлагат да бъде гарантиран минимален пакет генерични лекарства, който да се заплаща от здравната каса, така че пациентът да може да си го позволи. А който иска да се лекува с други медикаменти - да си доплаща. "Ролята на генеричната индустрия е да покрие с минимални средства сериозни заболявания за пациентите с най-ниски финансови възможности. Това е въпрос на държавно решение, да се отделят средства за заплащане на социалнозначимите болести, както беше преди години. Верният подход еда бъде отнета част от тежестта на здравната каса да плаща скъпоструващото лечение за редки заболявания, като те бъдат покрити от държавата", смята Хаджидончев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във