Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Програмата "Заетост за теб" ще осигури работа за 70 000 безработни

За 70 000 безработни ще се осигури работа по започналата програма "Заетост за теб", финансирана със 160 милиона лева от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". 

50 милиона лева е квотата за сектор "Туризъм", в която са включени "Хотелиерство и ресторантьорство", "Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации". 

Минималната заплата и осигуровките ще получава бизнесът за три месеца срещу ангажимента да задържи три четвърти от наетите за още 3 месеца. 

Заявките за наемане на безработни се приемат по електронен път през интернет страницата на Агенцията по заетостта. Класирането ще е на принципа "първи по време - първи по право". Ще се одобряват кандидатите до достигане на определената квота. Средствата са разпределени между общините като са отчетени равнището на безработицата, броят на новорегистрираните след 13 март и броят на работодателите.

Компаниите, които са освободили служителите си по-малко от месец преди да кандидатстват, не могат да наемат същите хора. Фирмите с до 10 служители ще могат да наемат до двама безработни. Тези с до 50 служители - до 10, а тези с 250 служители - до 30 безработни. Фирмите с над 251 служители - до 60. 

Квотите за сектор "Туризъм" са идентични, с изключение на фирмите до и над 250 работници. Те ще могат да наемат съответно до 50 и 100 безработни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във