Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Програмата за морско дело и рибарство допринесе за промяна и развитие на сектора

Програмата за морско дело и рибарство (ПМДР) 2014-2020 г. допринесе за положителна промяна и развитие на сектора. Това заяви заместник-министърът на земеделието в оставка Стефан Бурджев при откриването на годишното информационно събитие на Програмата в Приморско. Събитието бе организирано от дирекция "Морско дело и рибарство" - Управляващ орган на ПМДР 2014-2020 г. към Министерството на земеделието.

Заместник-министър Бурджев съобщи, че са договорени 81 процента от бюджета на тази програма. А изплатените средства към бенефициентите по програмата са в размер на 53,8 процента от общия бюджет.

На срещата беше изнесена информация и за актуалните процедури, допустимите кандидати, допустимите дейности и разходи, и крайните срокове за прием на проекти. В годишното информационно събитие участваха представители на сектор "Рибарство", на публичната власт, на научните среди, на бизнеса, на Фонда на фондовете, на местните инициативни рибарски групи и на неправителствения сектор.

В рамките на събитието от "Фонд мениджър на финансови инструменти в България" (Фонд на фондовете) беше направена презентация на финансовия инструмент по ПМДР 2014-2020 година. По програмата ще бъдат предоставяни индивидуални гаранции на банки в страната, за да бъде стимулирано кредитирането на устойчиви и жизнеспособни проекти. Гаранционният продукт ще обезпечава до 80 на сто от всеки кредит при максимален размер на гаранцията до 1 млн. лева.

Очаква се официалната версия на Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 г. да бъде изпратена официално на Европейската комисия до няколко дни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във