Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Програма за саниране твърдо ще има

На среща с министъра на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова от Камарата на строителите в България са поставили въпроса за продължаване на програмата за саниране, както и за промени в Закона за шума, с които да се прецизират строително-ремонтните дейности, които не могат да се осъществяват в определени часове, с мотива, че се вдига шум. Строителите са сигнализирали, че вече има налагани глоби.

"Строителният процес трябва да се облекчи откъм нормативни изисквания, защото това натрупване на наредби и закони отказва чуждестранните инвеститори, ще откаже и българските. Работата за последните 30 години в бранша стана десет пъти по-трудна. Това не стимулира строителния сектор, като основен в нашата икономика“, коментира министър Комитова. Тя е категорична, че ще предложи да има по-сериозна устойчивост на законите и наредбите в строителството. "Всеки закон в инвестиционния процес трябва да влиза в сила след една година, за да не се създават трусове и да няма лобистки закони“, подчертава регионалният министър.

Твърдо ще има програма за енергийна ефективност е уверила представителите на браншови организации министър Комитова. „Един от проектните фишове на Министерството на регионалното развитие и благоустройството в Плана за възстановяване и устойчивост, по който работим, е нова програма за саниране. Ние влагаме друг смисъл на програмата, а не просто "опаковане“ на сградите, в който те наистина да са санирани, с нужните ефекти и ползи. Вкарваме поправилата на "Зелената сделка“, социален елемент и справедливост за участниците в проекта. Новият проект е напълно различен от този, който се случваше до сега. Работим активно по тази мярка и колкото по-бързо подадем Плана, толкова по-бързо ще тръгнат нещата“, казва министър Комитова.

Програмата за саниране е един от четирите проекта, по които ще работи Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Другият важен проект е за изграждане на информационна система за администриране на инвестиционния процес, като всички услуги ще са в електронна среда.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във