Банкеръ Daily

"Булгаргаз":

Прогнозната цена на природния газ за юли е 142.11 лева за мегаватчас

Прогнозната цена на природния газ за юли е 142.11 лева за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) или 72.66 евро за мегаватчас, изчислена по фиксинга на БНБ, съобщиха от "Булгаргаз". Прогнозната цена е образувана на база прогнозни стойности на ценообразуващите компоненти към 11 май.

За сравнение, цените на европейските газови пазари за доставка през юли на 11 май са в приблизителен размер от 95.50 евро (190 лева) за мегаватчас.

Окончателно предложение за утвърждаване на цена на природния газ за юли ще бъде депозирано в Комисията за енергийно и водно регулиране на 1 юли, отчитайки котировките на ценообразуващите компоненти към 30 юни, отбелязват от "Булгаргаз".

КЕВР утвърди цената на природния газ от 1 април в размер на 142.59 лева за мегаватчас  (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Предвиденото за 10 май закрито заседание на КЕВР за утвърждаване на цена на природния газ за месец май обаче се отложи. Причината е, че Министерство на енергетиката е започнало проверка относно ценообразуването на природния газ за месец май, която ще приключи на 12 май.

Прогнозната цена на природния газ за юни е 148.63 лева за мегаватчас. Тя е образувана на база прогнозни стойности на ценообразуващите компоненти към 11 април.

Припомняме, че на 27 април "Газпром експорт" прекрати доставките на природен газ за "Булгаргаз”.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във