Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Прогнозите са за леко понижение на заетостта през последното тримесечие

Финансовите посредници понижиха очакванията си за годишното изменение на заетостта през последното тримесечие на тази година и прогнозират леко понижение. Мненията на финансовите посредници в последното издание на тримесечния бюлетин на Министерството на финансите "Финансов сектор: оценки и очакване" отразяват техните оценки и очаквания в ситуацията с глобалната пандемия COVID 19. Те очакват забавяне на спада на българската икономика през последното тримесечие на тази година.

През третото тримесечие отговорите на финансовите посредници бяха по-оптимистични, като балансовата оценка беше близо до неутралната. Тенденцията към намаление на броя на безработните лица след края на извънредното положение се запази до края на септември. Въпреки че през деветия месец равнището на безработица се понижи до 6.9%, задълбочаването на пандемията и евентуални нови ограничителни мерки вероятно са повлияли на преценката на финансовите посредници.

Участниците в проучването на Министерството на финансите предвиждат леко повишение на инфлацията през четвъртото тримесечие. Консолидираният резултат се повишава спрямо очакването за третото тримесечие, което беше по-близо до неутралното. Годишният темп на инфлация прекъсна започналата от началото на годината тенденция на понижение и през август, септември и октомври се задържа без промяна, на ниво от 0.6 процента. 

Инфлацията в еврозоната остана отрицателна за четвърти пореден месец през ноември и беше под очакванията на финансовите пазари. Новините за готовността на няколко производители на ваксини срещу COVID-19 да започнат тяхното доставяне стимулираха очакванията на петролните пазари и цените на основните сортове се повишиха, като през декември цената на суровия петрол Брент прехвърли 50 щ.д. за барел. Въпреки това малко вероятно е повишението да се отрази на потребителските цени до края на календарната година.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във