Банкеръ Daily

Goldman Sachs:

Прогнозата е за най-лошата година за европейския бизнес след 2008-а

Индексът Stoxx Europe 600, който обхваща около 90% от европейските акции в свободно търгуване, ще се понижи със 17% до края на годината и ще бъде на ниво от 406 пункта. Това ще бъде най-лошият показател от началото на световната финансова криза от 2008 г., съобщава Bloomberg, като се позовава на прогнозата на анализаторите на Goldman Sachs и Bank of America.

Анализаторите понижиха целите си миналия месец, като средна прогноза от 406 пункта в проучването на Bloomberg показва 17% спад в Stoxx Europe 600 тази година, най-лошото от световната финансова криза.

Няколко фактора допринесоха за спада. Сред ключовите са нарастващата инфлация в Европейския съюз, както и затягането на паричната политика на централните банки на европейските страни. В същото време перспективите за бизнеса в региона ще оставят много да се желае през 2023 г., казва Стефан Еколо, представител на TFS Derivatives.

„Перспективите за европейския пазар в края на годината и най-вероятно през следващата година ще бъдат плачевни. Макроикономическите затруднения не са близо до отслабване, геополитическото напрежение продължава да ескалира и с все още високата инфлация, предвиждам прекъсване на търсенето до известна степен през този и следващия сезон на приходите“, коментира Еколо.

На 14 октомври Алфред Камер, директор на Европейския отдел на Международния валутен фонд (МВФ), прогнозира 3% спад на БВП на ЕС при пълно спиране на доставките на руски газ. Ситуацията може да се влоши с настъпването на ниските температури в страните от Централна и Източна Европа.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във