Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ПРОФСЪЮЗИТЕ ПАК ПЛАШАТ ГАРГИТЕ

За какво служат синдикатите в България? Отговорът е: за да преживяват сравнително охолно активистите и лидерите им. Което автоматично отговоря и на привидно по-съществения въпрос за това, на кого служат въпросните организации.
Не по-малко важен въпрос е от чие име крещят в ушите на обществото техните ръководители. Като внушителния шеф на КНСБ доктор Желязко Христов, който набързо калкулира заявените икономически намерения на кабинета, изчисли, че действителното повишение на заплатите вследствие по-малките данъци е 4 лв. и проплака за целукупното войнство на бюджетна издръжка, за съдбата на топлофикациите и за цената на олиото. И заплаши с генерална стачка.
Откакто Желязко Христов е лидер на КНСБ, профсъюзът не е вдигнал не само генерална, ами и селска стачка. Доколкото локални протести все пак имаше и има, те стават въпреки, а не по инициатива на синдикатите. И няма как да е иначе, защото те от години протакат работата с преброяването на членовете си, членски внос събират само от щатните служители в централата си, а заплати получават благодарение на наемите, дето вземат от многобройните си, уж секвестирани от държавата още в далечната 1992 г. имоти. И от някоя и друга далавера, за която всички шепнат, но никой не се нагърбва да викне.
Генерална стачка ли? Та за изминалите четири години профсъюзът на Христов се разписа в синдикалната история с няколко театрални улични постановки от типа Кукери гонят безработицата, издържани в стила на някогашната профсъюзна художествена самодейност. То, ако се погледне реално, последната голяма синдикална акция в България е Транспортната стачка през 1919 година. През годините на социализма профсъюзите бяха трансмисията между държавата собственик и колектива-стопанин на общонародната собственост. И като такива гледаха да изкопчат от членовете си по някой профсъюзен милиард в полза на собственика. След 1989 г. се обявиха за независими и успяха да чопнат част от същата тази собственост в полза на лидерите си. Сега са едно нищо.
И служат главно да плашат гаргите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във