Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Profireal Group продаде дивизията си за изкупуване на вземания

Европейският лидер в мениджмънт на кредитни услуги Intrum Justitia е новият собственик на дивизията си за изкупуване на вземания PROFIDEBT на Profireal Group. Сделката е на стойност 31 млн. евро, от които 19 млн. евро в заеми, които ще бъдат изплатени на кредиторите.

"Ние сме много доволни от продажбата на PROFIDEBT на компания като Intrum Justitia. PROFIDEBT си осигури важен инвеститор, който ще осигури не само продължаване на доброто представяне, но и развитие", каза Давид Хор, главен изпълнителен директор на Profireal Group.

PROFIDEBT е една от водещите компании, които оперират на пазара за събиране на вземания в Чехия и Словакия. Тя е специализирана не само в изкупуване и събиране на вземания, но и мандатно управление на това портфолио. Тя оперира със собствена мрежа от специалисти по събиране на вземания. През деветте години на своето съществуване PROFIDEBT е изкупила в Чехия и Словакия повече от 200 хиляди вземания с номинална стойност почти 10 млрд. чешки крони.

Profireal Group ще използва средствата, придобити от продажба на PROFIDEBT, за развитието на ПРОФИ КРЕДИТ. "Нашата група би искала да се концентрира най-вече върху потребителското финансиране, като предоставяме заеми. Скоро ще отворим филиали в Русия и обмисляме навлизането на други пазари в Азия и Южна Америка", разкри плановете Дейвид Хор.

В България PROFIDEBT беше регистрирана юридически преди две години, но на практика компанията не стартира дейност у нас.

Тъй като PROFIDEBT не е свързана с основния бизнес на ПРОФИ КРЕДИТ, продажбата на това подразделение няма да се отрази по никакъв начин на пряката дейност на компанията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във