Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Проф. Асен Балтов: Разбрах за уволнението си от медиите

"Аз съм малко изненадан. Снощи от медиите разбрах, че съм освободен от поста директор на „Пирогов“. Това заяви проф. Асен Балтов. По думите му нито една от причините, посочени за неговото уволнение, не са доказани. Цитираната причина е, че след извършена проверка са установени неоснователно получени суми в размер на общо над 1 млн. лева.

"Сега имаме едни констатации. Бяха ни връчени пет протокола след тази проверка и казахме, че ще възразим в седемдневния срок, който още не е изтекъл", каза Балтов пред bTV. "Никой дори не е съобщил на администрацията в „Пирогов. Направена е една смяна, която е продължила четири часа, извикани са новият член на борда, новият директор, поставени са в една стая и в тотално затъмнение, откъдето е започнала цялата тази работа", добави той.

Бившият шеф на лечебното заведение посочи, че би трябвало здравният министър Стойчо Кацаров да го потърси лично и да аргументира решението си да го освободи от поста. „Категорично смятам, че имаше един сценарий, който се развиваше още в началото, когато Кацаров взе поста“, каза Балтов.

Той е категоричен, че фиктивен прием на пациенти в болницата не е имало, а въпросните 850 души са лекувани до един за усложнения след прекаран COVID-19.

За допълнителните пари за „Пирогов“ по НЗОК, професорът коментира, че болницата редовно кандидатства за дофинансиране, защото разходите им са огромни: „Един пациент с коронавирус средната стойност на пътеката му е 4000 лв., а НЗОК дава 1200. Ние подаваме документи, с които доказваме разходите си, те отиват в НЗОК, където се събира надзорът на касата и решава дали да бъдат отпуснати тези средства."

Той критикува работата на служебния министър Кацаров: "Служебното правителство имаше да направи две неща. Първо Да се усили ваксинационния план и, второ - да се подготвят болниците за евентуална вълна през септември или октомври. Нито едно от тези неща не беше направено."

Бившият директор на спешната болница е категоричен, че ще търси правата си по съдебен път.

Facebook logo
Бъдете с нас и във