Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Проектът за суперкомпютър поскъпна с 5 млн. лева - за нов път

София тех парк

Кметът на София Йорданка Фандъкова представи нов инфраструктурен проект в района на София Тех парк, където ще бъде реализиран проектът за суперкомпютър в България.

Става дума за изграждане на нова улица с дължина около 900 метра, която ще бъде с по две ленти в посока и широк тротоар от 5 метра. Едновременно с това, нов участък и разширение на още една улица - "Йордан Венедиков", която ще свързва целия този комплекс с Цариградско шосе.

Фандъкова посочи, че стойността на проекта е 5 милиона лева.

"Тези средства поискахме като инфраструктура като национален обект от правителството. В много кратък период от време беше взето решение и очакваме на Министерски съвет средствата да бъдат отпуснати на Столична община, за да можем да започнем изграждането", обясни столичният градоначалник.

В инспекцията на изграждането на сградата, в която ще се намира суперкомпютърът, участваха министрите на финансите и икономиката Кирил Ананиев и Лъчезар Борисов, еврокомисарят Мария Габриел и експрезидентът Росен Плевнелиев.

"Изграждането на суперкомпютъра ще превърне България в дигитален хъб за целия европейски регион. Това ще увеличи изчислителната мощ не само на България, но и на нашите съюзници от цяла Европа. Ето защо тази година правителството предостави 20 милиона лева за доставката и експлоатационните разходи за тази година на суперкомпютъра", напомни Ананиев. 

От думите му се разбра, че в средносрочен план се предвижда всяка една година правителството да предоставя 3.8 млн. лв. за експлоатацията и дейността на този суперкомпютър.

"Суперкомпютърът дава ползи за медицината, тази криза няма да е последната и трябва да сме по-добре подготвени за следващите.Ще си говорим за сигурност на пътищата, за нови работни места и за мен това е най-силното послание. Суперкомпютърът не означава само нови технологии. Той значи инвестиции, работни места и много силно послание тук и сега за онези млади хора, които са избрали и ще продължават да избират да се развиват в собствената си страна", отбеляза еврокомисарят Мария Габриел. 

Икономическият министър Лъчезар Борисов поясни, че Министерство на икономиката е превело близо 7 млн. лв. за иновации чрез Националния иновационен фонд на 25 юридически лица.

България, Чехия, Финландия, Италия, Люксембург, Португалия, Словения и Испания са осемте държави, в които ще бъдат разположени центровете за европейски суперкомпютри на световно равнищe.Инвестицията на държавите членки, заедно със средствата от ЕС, е в размер на 840 милиона евро. Проектът предвижда съвместно финансиране на проекта със средства от бюджета на ЕС, от страните членки и с частни инвестиции. Средствата от европейския бюджет ще бъдат 486 млн. евро до края на 2026 г., като страните, които проявяват интерес, ще трябва да осигурят еквивалентна сума.

Facebook logo
Бъдете с нас и във