Банкеръ Daily

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков:

Проектът за Ларгото е свързан с беззаконие и корупция

Проектът за Ларгото е свързан с пълно беззаконие и корупция. Ще си отидат хора на много високи позиции, заяви служебният министър на културата проф. Велислав Минеков. 

Преди близо месец проф. Минеков обяви, че Европейската служба за борба с измамите със средства от ЕС (ОЛАФ) има становище за проекта. ОЛАФ е установила, че финансовият ефект върху бюджета на ЕС в следствие на потенциалните злоупотреби е 4.320 млн. евро или около 8.5 млн. лева. 

"Становището на ОЛАФ по отношение на реставрацията - ремонт в Ларгото: много от нещата вътре не мога да ви споделя - става дума за изчезнали по някакъв начин или усвоени, както се нарича, близо 4.5 милиона евро от целия проект. Докладът е много широк, много подробен, има препоръки да се търси отговорност от трима министри от предишното управление и един кмет", съобщи през юни министърът на културата в служебното правителство.

Сега Минеков разясни, че Министерството на културата по никакъв начин не оспорва констатациите на ОЛАФ, а само финансовите корекции.

В позиция на ведомството от 4 юли бе посочено, че министерството е изпратило преведен доклада на ОЛАФ на Върховната касационна прокуратура на 17 юни. ВКП е бе сезирана по инициатива културното министерство, като институцията изрично изисква да бъде уведоменаза хода на разследването и крайния акт на прокуратурата.

Същевременно в Министерството на културата е получено писмо от Главна дирекция "Национална полиция" на МВР във връзка с провеждано следствие. На него бе отговорено в срок, предоставена е цялата изискуема и налична информация, касаеща провежданата от тях проверка.

Министерството на културата изпрати писмо и до Управляващия орган на ОПРР с възражения по основателността и размера на финансовата корекция. То по никакъв начин не оспорва констатациите на ОЛАФ, а само финансовите корекции, които биха нанесли сериозни загуби на България и ще бъде пагубно за Министерството и за културата като цяло.

"Кражби има... Бях на протеста, когато се вършеха злоупотребите. Тогава Фандъкова ни обясни, че ще направи комисия, която да прегледа случая и ето го резултата. От доклада става ясно, че злоупотребите са ужасяващи. Констатациите на ОЛАФ вече са в прокуратурата и чакаме тя да действа", каза проф. Велислав Минеков пред NOVA телевизия.

"Нека прокуратурата ви запознае с цялостния доклад. Там е ясно описано кой какво е свършил“, каза още служебният министър на културата.

Той допълни, че ако трябва да връщат пари на ЕС, те ще излязат от бюджета.

Facebook logo
Бъдете с нас и във