Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ПРОЕКТЪТ ПЕРЕЛИК - ПЪТ КЪМ ПРИРОДАТА ИЛИ КОМПЛЕКС ЕКОУБИЕЦ?

На прицел е непреходното богатство на България - красивите и дивни планини. Техният ред дойде след съсипването на черноморския бряг - от север до юг.
През последните години редица инвеститори, някои от тях забулени в дълбока анонимност, разграбват и унищожават редица красиви природни местности. Те не се колебаят да посягат и на защитени територии, заобикаляйки законите. Управляващите пък услужливо си затварят очите и дори създават нормативни актове, чрез които регламентират циментирането на най-красивите части на България (само някой да не си помисли, че е от глупост и че не носи облага).
Особено полезен в това отношение се оказа прословутият Закон за горите, който доби популярност като Закон за замените. С негова помощ и чрез Закона за собствеността и ползването на земеделските земи от 2005 г. насам държавата е преотстъпила над 18 хил. дка гори и ливади в Родопите на фирмата Спортно-туристически център Перелик, а върху тези площи тя възнамерява да изгради грандиозен ски курорт.
Въпреки протестите на местни жители, сигналите от страна на редица медии и предупрежденията на еколози за необратимите последствия върху околната среда, подготовката за неговото регламентиране е на ход. По информация на основния инвеститор Кирил Асенов през октомври екологичната оценка и оценка за съвместимост с НАТУРА 2000 на проекта ще бъде внесена за одобрение в МОСВ.
Според ДАКСИ във фирмата с 50-процентов дял участва смолянският бизнесмен Кирил Асенов, а останалата половина държи БК Проджект ЕООД, която е собственост на офшорката Шапиро инвестмънтс лимитед, регистрирана в Кипър. Управител на БК Проджект ЕООД е Росен Апостолов, който участва във фирмите Перелик Риъл Естейтс АД и Спортно-туристически център Перелик АД. Те пък са притежание на гореспоменатата БК Проджект ЕООД, както и на фирма Арексим ЕООД. Последната е стопроцентова собственост на Кирил Асенов. Пред представител на БАНКЕРЪ Кирил Асенов декларира, че именно той е собственикът на офшорката Шапиро инвестмънтс лимитед. Регистрирал я по този начин, тъй като имал намерение да привлече за съдружник чуждестранен инвеститор, а офшорната регистрация би била по-привлекателна за чужденеца. Получените средства от продажбата на дял от офшорката щели да бъдат инвестирани директно и изцяло в изграждането на ски курорта.
Според сключените договори 8503 дка държавни земи в района на родопския връх Перелик, са били заменени за множество ниви, разхвърляни из територията на страната. Сделките за тях между Спортно-туристически център Перелик и ДАГ са били сключени между 2004 и 2007 година. Най-голямата замяна, осъществена с решение на Министерството на земеделието през април 2007 г., е на 2701 дка земи в родопските местности Мурсалица, Карлък, Мусаята, Удабайщица и Амбрището срещу 2751 дка земеделски земи, разположени в Хасковска област, около Шумен, Търговище, Силистра, Видин, Русе, Ловеч, Враца и Плевен.
Според лицензираните оценители, наети от фирмата Спортно-туристически център Перелик, разпръснатите ниви струват 1 млн. лв., а родопските земи - 542 000 лева. И най-непредубеденият наблюдател логично би се запитал какво ще прави държавата с тези раздробени ниви и защо с лека ръка се отказва от най-хубавите местности на пъпа на Родопите, включително от целия връх Карлък? Хората от природозащитната коалиция За да остане природата твърдят, че стойността на предоставените от държавата земи е несравнимо по-висока от тази на земите, които тя получава в замяна.
В края на май тази година пък община Смолян предостави на Държавната агенция по горите (ДАГ) 10172 дка гори, разпръснати из Смолянска област, срещу 8 119 дка в зоната на планирания ски курорт. Веднага след това общината и инвеститорът Туристическо-спортен център Перелик обявиха, че ще учредят ново публично-частно дружество Перелик инфраструктурна компания, чрез което ще реализират проекта. Струва си да се подчертае, че още месец по-рано - на 21 април, публично-частното дружество Туристическо-спортен център Перелик, представлявано от Кирил Асенов, вече е било вписано в търговския регистър. Някой би се запитал, а каква ще е ползата за общината? Участвайки в проекта, тя ще получи 25% от акциите плюс една.
ДАГ отказа да съобщи стойността
на заменените земи, но обяви, че от тази сделка общината печели 6.3 млн. лева. Хората от природозащитната коалиция За да остане природата в България обаче са на мнение, че загубите за държавата от изброените замени са между 253 млн. и 496 млн. евро. Те се позовават на сайтове за търговия с недвижими имоти, според които цената на един декар в нерегулиран терен в района на Смолян варира между 1000 и 15 000 евро, докато в регулирана зона е вече между 50 000 и 80 000 евро.
На всичко отгоре тези замени нарушавали и европейските договори в частта им за защита на конкуренцията, категорични са хората от природозащитната коалиция. Става въпрос за чл.87 от Договора за създаването на европейската общност, който забранява на държавата да предприема действия, които изкривяват пазара и нарушават конкуренцията. Но, естествено, няма как да очакваме държавата да направи сама за себе си донос пред Брюксел.
Между другото ще споменем, че докато
за фирмата няма проблем да получи впечатляващи терени
около връх Перелик, за местните жители последните шестнайсет години са се превърнали в Дон-Кихотовска битка за връщане на бащините им имоти в местността. Въпреки че някои от тях още през 1992 г. са получили от Поземлената комисия решения за признаване на правото им на собственост, земите им все още не са възстановени.
От комисията в. БАНКЕРЪ научи, че едва на 25.07.2008 г. тя е изпратила одобрените протоколи за възстановяване на земите им на областната дирекция по земеделие и гори в Смолян, която на свой ред трябва да го препрати на Министерството на земеделието и горите - за окончателно решение - дали и кои земи да връща. От комисията уверяват, че срокът за връщане на земите, който е 9 февруари 2012 г., ще бъде спазен. Пред в. БАНКЕРЪ Даниела Кубинска от село Мугла пък се оплака, че от комисията отказват да й издадат актуални скици на нейните имоти, които са й били възстановени през 1997 година. Тя твърди, че част от нейните земи попадат на териториите на Спортно-туристически център Перелик и няма представа каква ще е тяхната съдба.
Други родопчани също са разтревожени какво ще се случи със земите им, попадащи евентуално на територията на ски курорта. Например в отговор на жалбата на Ахмед Ибраимов Рамадански, жител на село Мугла, срещу липсата на всякаква информация общинският съвет на Смолян му обяснил, че одобреното през юни изменение на общия устройствен план на Спортно-туристическия център Перелик не подлежи на обжалване съобразно Закона за устройство на територията. Петнадесет процента от площта на ски курорта е частна, но чия точно и какво ще се случи с нея така и не става ясно.
На 4 юни 2007 г. Общинският съвет на Смолян приема проект за изменение на устройствения план на Спортно- туристически център Перелик. С него площта за застрояване се увеличава шесткратно - от 21910 на 137 050 дка.
Съгласно Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие такова изменение на плана е възможно само ако преди това са получени положителна екологична оценка и оценка за съвместимост с НАТУРА 2000. Общинските съветници и преизбраната миналата есен кметица на Смолян Дора Янкова
бързат за някъде
и приемат изменението на общия устройствен план, без да спазват това задължително изискване. Министерството на околната среда и водите, както и областният управител на Смолян са били длъжни да атакуват в двуседмичен срок пред Смолянския апелативен съд одобрения устройствен план, тъй като е изготвен без задължителните екологична оценка и оценка за съвместимост с НАТУРА 2000. Те обаче услужливо си затварят очите. И вместо да спрат проекта, както са длъжни по закон, два месеца по-късно (на 6 август 2007 г.), някой някъде разпорежда и Регионалната инспекция по околната среда и водите в град Смолян задължават общината да извърши въпросната екологична оценка.
А на широката общественост ако не й харесва - не й остава нищо друго, освен да се надява пак на европейския Господ да спре застрояването, след като досегашните им протести и жалби до нашите институции и висшестоящи личности - като президента, главния прокурор и омбудсмана, останаха глас в пустиня.
Хората от коалицията За да остане природа в България вече са депозирали в Европейската комисия
искане да започне процедура срещу България
за нарушаване на три европейски директиви - за екологична оценка, за птиците и за местообитанията, заради приемането на проекта Перелик от общинския съвет, без да се спазят задължителните процедури за екологична оценка и оценка за съвместимост с НАТУРА 2000.
Еколозите твърдят, че над 90 % от планирания ски курорт Перелик попадат в НАТУРА. (Общата му площ е 130 705 дка, от тях 100 332 дка влизат в НАТУРА съгласно Директивата за птиците, а 79 280 дка - съгласно Директивата за местообитанията.) Двете зони се припокриват почти изцяло, като в тях влизат високите части на Перелишкия дял и дял Мурсалица. Извън НАТУРА остават само крайните северни подножия на масива Перелик около селата Стойките, Гела, Солища, Широка лъка.
Предварителните планове за Спортно-туристически център Перелик, изготвени от арх. Веселина Троева, предвиждат изграждането на хотели с над 20 000 легла, а заедно и с базата в района - към 50 000 (за сравнение за мащаба на проекта: населението на община Смолян според НСИ е малко под 47 000), прокарване на 217 км писти, изграждане на 30 лифта, 14 000 места за хранене, паркинг със 7740 места, голф игрище от 1000 дка и други туристически обекти. Ще бъде формирана снежна дъга от ски центровете Перелик, Пампорово и Чепеларе, с възможности за преход от една зона в друга.
Според изчисления на Петър Шурулинков, д-р по зоология към БАН, шест от застроителните ядра попадат в зоните от НАТУРА, като площта на всяко от тях е средно (плюс минус) 2000 дка. Осъществяването на проекта в този му вариант ще доведе до изсичането на над 10 000 дка гора (става въпрос за 140-150-годишни смърч и бял бор), както и за унищожаването на над 150 местообитания и животински видове, защитени по НАТУРА 2000 или само според българското законодателство, прогнозира зоологът. Най-важните птици, които ще пострадат, са скалният орел, врабчова и пернатонога кукумявка, глухар, лещарка, козодой, трипръст и сив кълвач, осояц. Ще изчезнат също мечката и благородният елен, а вълкът и дивата коза сериозно ще намалеят, прогнозира д-р Шурулинков, който е участвал в изготвянето на списъка с видове по НАТУРА в района. !!!!!!!!!!!!!
Освен разрушаването на защитени местообитания и видове,
ски курортът ще предизвика водна катастрофа
в района, категоричен е ученият. Поради недостатъчното заснежаване в устройствения план са предвидени 1500 съоръжения за изкуствен сняг, които ще обслужват около 60% от пистите. Те ще се снабдяват с вода от 16 изкуствени езера, които през летния сезон ще бъдат част от туристическите развлечения. Според д-р Шурулинков, освен че водните ресурси ще бъдат източени, за да влязат във водоемите за изкуствен сняг и в хотелите, водата ще бъде силно замърсена заради химическото третиране на пистите и използването на съответните химикали. Според списание Екология и бизнес масовото използване на изкуствен сняг е изключително вредно за водните системи, а въздействието му далеч надхвърля мащабите на отделните региони. Създаването му е в състояние да промени сезонните водни цикли, да засегне водните запаси и да наруши равновесието в крехките екосистеми, се казва в публикацията.
Този ски курорт ще бъде по-голям от всички съществуващи подобни комплекси в България, взети заедно, и реализирането в настоящия му вид ще бъде екологична катастрофа не само за перелишкия дял, но и за целите Западни Родопи, категоричен е д-р Шурулинков. Подобна е позицията и на председателя на асоциацията на парковете в България Тома Белев. Реализирането на този проект ще бъде най-голямото разрушаване на ландшафта на планина Родопи в цялата й история. Хиперстроителството в Пампорово е блед пример за това, което ще се случи при осъществяването на проекта Перелик. Жителите на Родопите ще трябва да платят със загуба на питейна вода и разрушена природа за мегаломанските проекти на община Смолян и разни офшорни фирми, коментира Тома Белев.
Проектантката Веселина Троева пък обясни пред БАНКЕРЪ, че максимално се е старала да щади защитените територии и да се съобрази с изискванията по НАТУРА. Тя изтъкна и факта, че от целия бъдещ ски курорт едва 27100 дка ще бъдат урбанизирани. По думите й, в момента експерти изготвят воден баланс на проекта и неговото реализиране ще бъде изцяло съобразено с тяхната оценка.
Също пред БАНКЕРЪ
инвеститорът Кирил Асенов каза
че е готов да намали площите на курорта, ако екипът от български и френски биолози, който в момента изготвя екологичната оценка и оценката за съвместимост с НАТУРА, му препоръча това. Ски пистите може да бъдат и само 30 км, а не 217 км, застроителното ядро - само едно вместо планираните 9, а изкуствените езера - не 16, а само едно, декларира Асенов. Той обещава също, че за производството на изкуствен сняг няма да бъде използвана никаква химия. Биолози контрират, че при по-висока температура употребата на химикали е неизбежна. Остава отворен и въпросът доколко може да се вярва на обещанията на Кирил Асенов, при положение че това далеч не зависи само и единствено от него (фактори в подобно деяние са общината и приетият от нея общ устройствен план, другият потенциален инвеститор, както МОСВ). А и как да забравим все по-бетонираното черноморско крайбрежие. Или все по-вбетоняваното Пампорово на съседния баир.
По ирония на съдбата
именно ековедомството на България често се явява най-големият съратник на унищожителите на природата й.
Едва ли по друг начин може да се коментира фактът, че само преди две седмици именно екоминистерството одобри измененията на общия устройствен план на община Царево (включващ застрояването на над 9000 дка от природен парк Странджа), при положение, че той ще доведе до разрушаването на 25% от местообитанията на защитени видове по НАТУРА.
Унищожението на защитени местообитания и видове няма как да мине безнаказано от страна на Европейската комисия. А тя вече ни показа, че за разлика от местните администратори не е склонна да си затваря очите и може да действа с твърда ръка. Както е известно на 5 юни тя изпрати първо предупредително писмо заради орязването от НАТУРА 2000 на площи, в които попадат редица защитени птици. Лошото е, че за пореден път у нас потърпевши ще бъдат не истинските виновници, а данъкоплатците, които ще трябва да плащат солени глоби за нанесените екологични щети.
Едно е ясно - ако и когато проектът бъде реализиран, от първите страници на вестниците ще се усмихват значително повече хора с принос към успеха, отколкото сегашните участници в мащабната сделка. Но, какво от това!?

Facebook logo
Бъдете с нас и във