Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Проектите за плодове и зеленчуци са за близо 900 млн. лева

Проектите за плодове и зеленчуци по Програмата за развитие на селските райони са за 900 млн. лв. със субсидия от близо половин милиард. И ако това не е приоритетно, какво е? Това заяви министърът на земеделието Румен Порожанов на среща със земеделски производители в Бургас.

"Като процент проектите в сектор “Плодове и зеленчуци” са 43% от всички договори, а като стойност 41 на сто. Специално за биопроизводителите субсидията е 140 млн. лв.  Половината от проектите и на младите фермери са за плодове и зеленчуци, а останалите - в животновъдството", обясни Порожанов.

Министърът припомни, че само за последните 7-8 месеца ведомството разработи пет нови държавни помощи за подкрепа на по-малките и средни стопани, сред които са сертифициране по Глобал гап, за хладилни съоръжения, за минимандри и кланици. За подпомагане на животновъдството ще бъде разработен и пакет “де минимис” за говеда, биволи и овце. Плащанията вървят регулярно по индикативния график, другата седмица ще платим т.нар. зелени плащания.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във