Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Проектите ни за енергийната ефективност получават финансиране в над 90% от случаите

България представя добри и интересни проекти в сферата на енергийната ефективност и в над 90% от случаите те биват финансирани. Това заяви Георги Чавдаров, енергиен експерт в Европейската инвестиционна банка, в интервю за БНР. 

"ЕИБ финансира проекти, свързани с общините и държавата, като няма определена предвидена за страната ни сума. Осведомеността и интересът на ниво общини са големи и доказателство за това е например участието на общини като Троян, Тутракан, Ботевград на екофорум в Австрия от последните дни. Сред големите проекти, свързани с енергийната ефективност, са метрото, магистралите, проекта за отпадъците на София. Предстои Столичната община да кандидатства за финансиране за изгаряне на отпадъци в "Топлофикация - София", обясни Чавдаров. 

Той подчерта, че иновативните методи за енергийна ефективност включват например т.нар. "нулеви сгради", които не консумират енергия, а сами си я произвеждат, както и използването на електромобили.

Много важен за енергийната ефективност е пасивният фактор или хората, които обитават сградите, затова в офис сградите се интегрират системи за пестене на енергия. Монтират се датчици, отчитащи излизането на човек от стаята или сградата, което води до автоматично гасене на осветлението.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във