Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Проекти за здравен туризъм трябва да са част от Националния план за възстановяване

Здравният туризъм може да бъде целогодишен, както и да се развива и на открито и на закрито.

България е известна дестинация за практикуване на здравен туризъм и профилактика. Едно от предимствата на страната ни пред другите държави е, че притежава множество балнеоложки курорти и минерални води с различен минерален състав. Интересът на чужденците към дестинациите за здравен туризъм у нас е голям. А и потенциалът ни е значителен.

Лечебният туризъм е вид специализиран туризъм, който може да задоволи потребностите на потребителите от почивка, физическо възстановяване и поддръжка на общото психическо и физическо състояние в извънболнична обстановка.

България е популярна дестинация за здравен туризъм и профилактика. Страната ни има богати традиции в областта по редица причини, като наличието на доказано полезни за здравето минерални извори е сред най-популярните сфери на здравния туризъм у нас.

Ако погледнем назад през вековете ще видим, че здравният туризъм е една от най-древните форми на пътувания. Припомняме, че не един и два български града са възникнали около минерални извори, които Римската империя е създава лечебни комплекси, за да лекува своите войници. Първоначалното развитие на този вид туризъм е свързано с балнеолечението. Хората още в древността са посещавали лековити минерални извори, използвали са лечебна кал с цел укрепване, възстановяване на организма от някакво заболяване или просто неговото закаляване.

Различават се следните видове здравен туризъм:


  •  балнеолечебен (балнеоложки) туризъм - за хора с някакво заболяване,

  •  климатолечебен туризъм,

  •  климато – балнеолечебен туризъм,

  •  SPA туризъм -  хора без здравословни проблеми,

  •  wellness туризъм.

В последниге години се правят опити за развитието на здравен туризъм с помощта на балнеолечението. Министърът на туризма Стела Балтова и министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров са обсъждали възможностите за утвърждаването на България като целогодишна туристическа дестинация за висококачествен здравен туризъм. Превенцията и профилактиката са част от здравето на българите, които могат да се прилагат в балнео и СПА курортите на страната. В работната среща са участвали и Сийка Кацарова - председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм и д-р Татяна Ангелова – заместник-председател на Асоциацията по физикална медицина и рехабилитация и председател на Контролния съвет на БСБСПА.

Обсъдено е включване на конкретни проекти, свързани с превенцията и профилактиката в политиките на Министерство на здравеопазването като част от Националния план за възстановяване и устойчивост на България. Развитието на такива проекти е особено важно в днешната Ковид ситуация, когато хората се нуждаят от различни, не само медицински, грижи за тяхното здраве. Могат да се приложат политики, свързани със засилване имунитета на населението с помощта на минералния ресурс на България, да се развият целеви проекти в областта на превенцията като част от здравните политики, с които да се намалят разходите за здравеопазване. Заедно с това може да се помисли и за финансиране от страна на държавата на изходящите антигенни тестове за туристи от държави, от които такива се изискват, както и пост-ковид рехабилитация в сертифицираните по Наредба 4 на Министерство на туризма и Министерство на здравеопазването Медикъл/СПА центрове.

Една такава инвестиция от страна на държавата в здравен туризъм би била изключително полезна за цели региони в страната. По този начин може да се възстановят икономиката, работни места, екологията в някои региони на страната.

Друг важен акцент в дискусиите за развитие на здрвания и СПА туризъм е стимулирането на вътрешния туризъм чрез развитието на туристическите райони. А съчетаването на алтернативните форми на туризъм - като културно-исторически, селски, уикенд, конгресен и събитиен туризъм, кулинарно-винен, може и трябва да е една от посоките, в които да се мисли за бъдещето. Така или иначе традиционният масов туризъм се променя и ще бъде съвсем различен след ковид пандемията.

 

Единна национална политика за развитие на медицински и здравен туризъм

бе предложена от Българския лекарски съюз още през 2017 година, като една необходимата мярка за развитие на комплексен туристически продукт в България.

Идеята е, че страната ни трябва да предостави възможности за привличане на чужденци за лечение в България. Специалисти в областта на ортопедията, неврологията, офталмологията, лицево-челюстаната хирургия, от Асоциация по физикална медицина и рехабилитация, от Българска асоциация по геомедицина и геотерапия, представители на големи спа центрове и туроператорски фирми и други, поставиха страната ни като конкурент на западноевропейските държави по отношение на медицинските услуги и рехабилитационни терапии.

Като основен позитив на българското здравеопазване тези експерти очертават лесния достъп до медицински услуги, както и високото професионално ниво на специалистите у нас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във