Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Проекти за над 100 милиона започват в Община Пловдив

Само за седмица Община Пловдив привлече над 100 милиона лева инвестиции, съобщават от пресцентъра на общината. Започнаха и няколко ключови проекта.

Правителството отпусна 17 млн. лева за строителството на нова детска клиника към УМБАЛ „Свети Георги“ в града. С тях ще бъде изградена 7-етажна модерна сграда, която ще бъде свързана с топла връзка към съществуващата болница и ще представлява цялостен педиатричен и онкохематологичен комплекс. Проектът бе представен пред министъра на финансите в оставка Владислав Горанов и председателите на парламентарните комисии по здравеопазване и по бюджет и финанси – д-р Даниела Дариткова и Менда Стоянова.

Договорено е и финансирането за изграждане на локалните платна на пътя Пловдив-Асеновград, което е в размер на 18 млн. лв., съобщи кметът Здравко Димитров.  Този участък беше изграден по времето, когато Димитров бе областен управител, а сега ще бъде изцяло осветен и локалните платна ще облекчат още трафика по него.

В биоградинката до Гребния канал бе дадено началото на проекта „Младежки център Пловдив–мощен фактор за местно развитие”, който е на стойност над 2 млн. лева. Той е по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 – 2021 г., а той ще съдейства за повишаване на уменията на младите хора от шест населени места в областта в новите условия.

Започва строителството и на последната част от югоизточната тангента на Пловдив, която ще свърже пътя Пловдив-Асеновград с пътен възел „Скобелева майка“ и ще осигури транзитна връзка на идващите от Смолян и Асеновград с автомагистрала Тракия. Участъкът е с дължина 4.5 километра и за него са заделени 36 млн. лева.

В четвъртък кметът Здравко Димитров откри строителството на Център по растителна системна биология и биотехнология на УХТ-Пловдив, в който инвестицията е за 30 млн. лева. От тях 15 милиона идват от Европейския съюз, а останалите са бюджетни средства, уточняват от общината.

Изгражда се и Воднният проект на град Пловдив на стойност 120 млн. лева. Очаква се правителството да отпусне 10 млн. лева за нова сграда на Образцовата математическа гимназия в Града под тепетата.

Благодарение на средствата, които се отделят за Пловдив, градът е един от най-динамично развиващите се у нас в последните години. "Нека не забравяме, че бяха отпуснати и 37 млн. лева за строеж на стадионите в града, работим и по други големи инфраструктурни проекти, които да са от полза за хората в следващите 50 години“, отбеляза кметът Здравко Димитров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във