Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Проекти за 100 млн. лв. преобразяват бизнеса у нас

Заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов връчи сертификат на "Престиж-96" АД - един от големите производители в хранително-вкусовата индустрия у нас.
S 250 c9153985 83f8 4e24 a4a2 cf47e52da6fd

Основателни или не, притесненията  за броя и размера на преките чуждестранни инвестиции у нас си съществуват. Някои анализатори ни плашат, други пък ни успокояват, че случващото се е нормално, тъй като сме част от света, а и там не всичко е розово.

Съмненията се подхранват и от данните, които периодично съобщава Националният статистически институт . Най-притеснителни са числата, показващи отливът на дялов капитал и отрицателните стойности при реинвестираната печалба, което подсказва  краткотрайни  интереси на инвеститорите към вложения  у нас.

Вярно, че след няколко месеца числата се коригират, най-често нагоре  и  става ясно, че статистическата грешка е била по-голяма и всъщност  повече вложения са влезли в страната. В същото време обаче не бива да пропускаме, че - макар и не толкова често, колкото ни се иска - ставаме свидетели на поредната "първа копка",  с която някой инвеститор  стъпва за първи път у нас, или разширява "българския" си бизнес.

 

Наскоро заместник-министър Лъчезар Борисов отбеляза, че благодарение на активния инвестиционен маркетинг броят на компаниите, разглеждащи България като потенциална дестинация за дейността им нараства. Той посочи за  пример  това, че от началото на годината вече са  връчени шест сертификата на обща стойност около 100 млн. лв., свързани с разкриването на 600 нови работни места. По думите му тази тенденция ще се запази до края на годината, когато се очаква стойността на сертифицираните проекти да достигне до около 2 млрд. лева.

Три от проектите ще бъдат осъществени в сферата на преработващата промишленост, два - в здравеопазването, и един - във високотехнологични и базирани на знания услуги. По думите на заместник-министър Лъчезар Борисов, продължава и усъвършенстването на законодателството с цел допълнителнода бъдат стимулирани  инвеститорите.

 

"Престиж-96" се разширява с нова база

Сертификат за инвеститор клас "А" получи  великотърновската фирма "Престиж-96" АД - един от най-големите производители в хранително-вкусовата индустрия у нас. Документът получи Дарина Стоянова, изпълнителен директор на дружеството, която заяви, че с осъществяването на  проекта се разширява и модернизира производството посредством закупуване на нова база в село Леденик, община Велико Търново. Заедно с това се внедряват в експлоатация и нови технологични мощности и оборудване. Инвестицията е в общ размер на 6.479 млн. лв .и  ще се използват само собствени средства. Крайният резултат ще е откриване на нови 150 работни места.

През 2012 година "Престиж-96" промени собствеността си и днес контролният пакет от акции е притежание на  водещите международни инвестиционни фондове TRG Management LP и Stage Capital. С направените вложения и модернизация, фирмата успя да се нареди сред най-големите производители на захарни изделия в страната, а продуктите й се продават в повече от 25 държави по света.

"Каолин" строи нов завод в Дулово

Компанията за добив и преработка на индустриални минерали "Каолин" ЕАД, която от 2013 г. е част от германската група Quarzwerke, получи сертификат за инвестиция клас "А" за проекта си, свързан с изграждането на ново предприятие за производство на продукти от индустриални минерали в района на град Дулово, област Силистра. Ще се инвестират над  60 млн.лв., очаква се да бъдат  разкрити  нови 120 работни места. В основата на проекта е концесията за добив на кварц-каолинова суровина от находище "Колобър“ в община Дулово, която е предоставена  за срок от 35 години.

“Каолин” ЕАД e най-големият производител на индустриални минерали в Югоизточна Европа. Предприятието  добива и преработва каолини, кварцови пясъци, глини, фелдшпат, доломит, варовици, шамот и други. Още през 2016 г. мажоритарният собственик обяви, че за следващите пет години е подготвена инвестиционна програма за модернизация на фабриките в Сеново, Ветово и Каолиново.

Немската компания Quarzwerke, която е специализирана в добив и обогатяване на минерални суровини, е създадена преди 135 години. Тя има предприятия в цяла Европа, а с покупката на "Каолин" АД разшири дейността си и в България,в Сърбия и в Украйна. Тя е един от водещите производители на минерални суровини в Европа.

 

Инвестиционният проект на "Термо Про" ЕООД

получи сертификат за инвестиция клас "Б". Той е за изграждане на център за инсталация и сервизно обслужване на хладилни агрегати за мобилен температурен контрол в "Индустриална зона София-Божурище". В нея вече са привлечени 32 инвеститори от страната и чужбина в редица сектори, включително автомобилна промишленост, високи технологии, складова и логистична дейност. Вложението на "Термо Про" в производство на промишлено хладилно и вентилационно оборудване възлиза на над 2 млн. лева.

Основна дейност на "Термо Про" е свързана с доставка, монтаж, гаранционен и извънгаранционен сервиз на хладилни и климатични инсталации, автономни въздушни и водни отоплители за превозни средства, и изолационни материали. Фирмата си партнира с глобалните пазарни лидери, като Thermo King - хладилни и климатични инсталации за превозни средства, с Eberspächer - автономни въздушни и водни отоплители за превозни средства, и с Armacell - изолационни материали за хладилни, климатични, отоплителни и ВиК инсталации.

 

Проектът на "Никвец" ЕООД

е в сферата на хуманното здравеопазване и ще се реализира в района на град Сливен. Той е на обща стойност 11 млн.лв., като ще бъдат открити 40 нови работни места. Фирмата получи сертификат за инвестиция клас "А" и възнамерява да  изгради балнеокомплекс в Сливенските минерални бани с различен тип съпътстващи съоръжения. Сливенските минерални бани са балнеолечебен курорт с национално значение, разположен на 13 км югозападно от Сливен. Известни са още като Джиновски бани. Минералната вода в курорта съдържа над 19 минерала и има широк профилактичен и лечебен ефект. В последните години обаче курортът е в плачевно състояние.

 

"Търговска лига - Глобален Аптечен Център" АД - София,

която е под контрола на Тихомир Каменов, е лидер на българския пазар за дистрибуция и производство на лекарствени средства. Компанията има проект за изграждане на многопрофилна болница за активно лечение "Сърце и мозък" в Бургас. Това бизнес начинание, което получи сертификат  за инвестиция клас "А", е на стойност над 9 млн. лева. То ще открие 200 нови работни места, както и възможности за развитие на научноизследователска дейност в областта на хуманната медицина. Информацията е, че до 2023 г. е предвидено да бъде изградена  сградата.

 

Cargotec разширява центъра за бизнес услуги

Подкрепа със сертификат за инвестиция клас "А“ получи и "Карготек България" ЕООД, част от финлaндcĸaтa Саrgоtес, която e вoдeщ дocтaвчиĸ нa инoвaтивни peшeния и ycлyги зa тoвapo-пoдeмнa дeйнocт и интeлигeнтнo yпpaвлeниe нa тoвapния пoтoĸ. Проектът й е за разширяване на центъра за бизнес услуги на компанията в София. Вложението е близо 1 млн. лв., като през последната година са разкрити още 172 работни места, а в компанията работят вече 350 служители.

В столицата е разположен нoвият й глoбaлeн Цeнтъp зa бизнec уcлyги, който пpeдocтaвя консултации за компанията майка в cфepaтa нa cнaбдявaнeтo и дocтaвĸитe, финaнcитe, yпpaвлeниeтo нa чoвeшĸите pecypcи и нa инфopмaцията. Важно е да се отбележи, че в българския офис ще бъде разширено и портфолиото от обслужвани държави, които днес са 17. Cargotec влезе у нас с дружеството си Cargotec Business Services през август 2017 година. Иначе развива дейност нa 45 пaзapa в целия свят и общо зa нeя paбoтят oĸoлo 12 000 cлyжитeли.

Facebook logo
Бъдете с нас и във