Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Проекти с бъдеще

Пандемията  обърка дейността и плановете на много фирми. Проблемите с доставките на суровини, намалелите поръчки и свитото потребление наложиха затваряне на предприятия, освобождаване на работници и предизвикаха   притеснения за бъдещето.  

Всичко това подтикна някои фирми да търсят нови възможности за развитие или пък да инвестират в модернизиране или  в разширяване на производството и в технологично обновление. Някои компании разчитат на собствени средства,  други потърсиха банкови кредити.

Чешката компания

BTL Industries,

която е специализирана в разработването, производството и търговията на електронна медицинска апаратура в глобален мащаб, ще построи нова фабрика в Пловдив през тази година. В нея  ще работят 500 човека. Проектирането й трябва да приключи до края на март, а строителството да започне в началото на юни. Ако всичко върви добре, сградата трябва да е готова до декември следващата година.

Чешката фирма има бизнес у нас от 22 години. Освен производствената й база в Пловдив, тя има и R&D център в София. 

В новата фабрика ще се произвежда пълното портфолио на BTL Industries в направленията кардиология, физиотерапия и естетична медицина. Също така ще продължим да изработва  маски и респиратори за обдишване.

В края на 2019 г. BTL Industries получи сертификат за инвестиция клас „А“ за изграждането на нова производствена база в Пловдив. 

"Горубсо-Мадан",

което е част от групата на „Минстрой Холдинг” АД, ще проучва две нови рудодобивни площи. Започва от началото на 2021 година. В случай, че бъдат открити рентабилни рудни залежи, фирмата ще кандидатства за концесия.  Пандемията не спря рудодобива, нито бяха закрити работни места. Като цяло ,  миналата година пандемията доведе до спад на цените на оловото и цинка, но това не се отрази драматично на предприятието.

През 2020 г. "Горубсо-Мадан" е  инвестирало 4.5-5 млн. лв., а за тази година са планирани около 6.5 млн. лв. вложения. Освен това фирмата е подала документи за концесия на площи в зоната на стария рудник "Ангел Янакиев".

В резултат на направените инвестиции е извършена  модернизацията на рудника, преработката на оловно-цинковите руди се осъществява в обогатителна  фабрика, а отпадъкът от нея се съхранява в специално хвостохранилище.

"Бoни хoлдинг"

-  еднa oт нaй-гoлeмитe ĸoмпaнии в бългapcĸaтa xpaнитeлнa индycтpия и лидep в пpoизвoдcтвoтo нa cвинcĸo мeco, щe подкрепи плановете си за растеж cъс зaeм от 30 млн. евро от  Eвpoпeйcĸaтa инвecтициoннa бaнĸa.

Сpeдcтвaтa ще се използват зa мoдepнизиpaне  нa cъщecтвyвaщитe cъopъжeния и зa изгpaждaнe нa нoви пpoизвoдcтвeни мoщнocти в Лeвcĸи, в Лoвeч, в Πopдим,  в Бpecтaĸ и Tъpгoвищe. Πpoeĸтът предвижда и пoдoбpяване на eнepгийнoтo пoтpeблeниe във фирмата. Инвестицията щe cъздaдe нoви работни места, но щe помогне и за cъxpaнявaнe нa cъщecтвyвaщата заетост.

Очакванията са да се нaмaли нeтния внoc нa cвинcĸo мeco в Бългapия пopaди yвeличeнo мecтнo пpoизвoдcтвo на продукта, а това щe свие знaчитeлнo пapниĸoвитe гaзoвe. Koмпaниятa вĸлючвa фepми по целия технологичен процес - от фуражно производство и cвинeвъдcтвo, до мecoпpepaбoтвaтване.

През декември

"Шел България"

придоби четири бензиностанции на "Литекс Комерс". Комисията за защита на конкуренцията разреши сделката, тъй като купувачът оперира  в  тези обекти от дълги години и те отдавна са част от неговата мрежа. Споразумението за сътрудничество, с което „Шел България“ наема от „Литекс Комерс“ 30 бензиностанции за срок от 25 г. е от 1998 година. С други думи - покупката на четири бензиностанции не води до промяна на лицето, което в момента  осъществява контрол върху тях.

„Шел България“ е дъщерно дружество на нидерландската Royal Dutch/Shell. Според информация на сайта на компанията тя присъства на българския пазар от 1991 година. Търговецът оперира повече от 100 бензиностанции у нас.

С десет години ще бъде продължен концесионният договор за добив на оловно-цинкови руди от находище "Говедарника" („Дружба"), разположено на територията на област Пловдив. С това решение Министерският съвет прие искането на концесионера -

„Лъки Инвест" АД.

Дружеството мотивира  искането си с наличието на оставащи запаси в находището, които биха останали неоползотворени. 

В него  "КЦМ 2000" АД е мажоритарен акционер. Дружеството работи в сферата на добива и преработката на оловно-цинкова руда. То реализира 100% от своята продукция – оловни и цинкови концентрати, на вътрешния пазар.

Промени обхвата и размера на дължимата от концесионера банкова гаранция. Занапред тя ще обезпечава изпълнението на всички договорни задължения и условия за осъществяване на концесията. До момента концесионерът е предоставял банкова гаранция в съответствие със старите правила, валидни към датата на подписване на договора. Концесионният договор за находище „Говедарника" („Дружба") е сключен през 2000 година.

 

Насърчаване на инвестициите

В началото на 2021 г. по Закона за насърчаване на инвестициите е сертифициран един проект с размер на планираната инвестиция от 4 млн. лв. и 25 нови работни места.

През 2020 г. сертификати са получили общо 34 проекта, с планиран обем на инвестициите над 1.009 млрд. лв. (най-висок за последните шест години) и 4351 нови работни места. От тези проекти 17 са във високотехнологични производства и услуги. За сравнение през 2019 г. са сертифицирани 31 проекта (12 от тях във високотехнологични производства и услуги) с планиран обем на инвестициите 420.5 млн. лв. и 2911 нови работни места.

Facebook logo
Бъдете с нас и във