Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Проектант, строител и надзорник да носят солидарна отговорност при ремонтни гафове

Столичният кмет Йорданка Фандъкова представи предложенията за промени в Закона за устройство на територията, които предвиждат при дефект в даден строителен проект солидарна отговорност да носят и тримата участници в процеса - проектант, надзорник и строител. Промените целят да се засили контролът и отговорността на всички участници в изпълнението на проекта.

"Предвиждаме солидарна отговорност, за да няма прехвърляне на топката между проектанти, строители и надзорници – всеки един от тях ще отговаря изцяло при вреда", заяви Фандъкова.

"В края на гаранционния срок, когато се установи дефект в проекта, даваме една възможност възложителят да предяви иск към тримата участници в процеса - проектант, надзорник и строител. На база съставяне на констативен протокол да се вмени срок осредняване на дефекти по обекта, въз основа на който, ако не се отстранят, да бъдат изпълнени от възложителя след предявяване съответния регрес и намиране не съответните суми от тримата", допълни главният архитект на столицата Здравко Здравков.

Отговорността за явни дефекти ще се носи от надзорникът. "Ще искаме отделни застраховки от строителя към всеки един обект. Застраховката ще трябва да покрива не само времето за строеж, а и целия гаранционен срок", уточни кметът.

Част от предложенията включват изменения в наредбата, която установява въвеждането в експлоатация на строежите - за срока, в който се отстранява дефект по въведен в експлоатация обект, ще спират да текат гаранционните срокове. 

"Всичко това е с една единствена цел – да защитим публичния ресурс и публичния интерес. Правим огромни инвестиции в огромни обекти. В края на краищата ми се налага да отговарям за това, че някой на място не е догледал, не си свършил работата. Затова потърсихме всички възможности, които да гарантират, че ако има такъв някой, той наистина ще носи сериозна отговорност, така че той да заложи застраховка, да плати, да гарантира. И когато изтече гаранционният срок, тогава вече да си отдъхне и да поеме към следващ обект. Да заложи не само средства, но и собствения си имидж", подчерта Фандъкова и добави, че хората ще бъдат спокойни, когато плащат данъците си, че парите ще бъдат разпределени и похарчени внимателно.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във