Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Проект за 91.3 млн. ще бъде реализиран в Смолян.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов и управителят на "ВиК" ЕООД - Смолян инж. Мариян Николов подписаха договор за реализирането на интегрирания воден проект на родопския град. Общият размер на инвестицията е 91.3 млн. лв., от които 68.2 млн. лева са по линия на оперативната програма "Околно среда". Срокът за изпълнение е 48 месеца, през които трябва да приключат дейностите по рехабилитация на градската пречиствателна станция за отпадъчни води и да бъде изградена и реконструирана 14 км водопроводна и 19 км канализационна мрежа, обявиха от ековедомството.

Първоначално този проект беше обявен за малко над 70 млн. лева. Разликата обаче идва от това, че в съобщението на министерството е включено и ДДС-то, което по принцип не се финансира от оперативните програми. А то възлиза на около 14 млн. лева. С други думи, начинанието реално ще струва 76.5 млн. лв., от които съфинансирането от страна на ВиК оператора ще е 8.2 млн. лв., а  68. 3 млн. лв. ще са безвъзмездна европейска помощ.

Според инж. Мариян Николов, имало разлика и в километрите, посочени в официалното министерско съобщение -  реално ставало дума за 22 км водопровод и 46 км канализация. Освен това е предвидена рехабилитацията и на пречиствателните станции за питейни води "Хубча" и "Превала", която ще глътне около  400 000 лева.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във