Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Продължението на "Турски поток" в България тръгва без фанфари

Сръбският президент Александър Вучич ще пусне на 1 януари новия газопровод, който ще преминава от България през Сърбия до унгарската граница. Става дума за продължението на газопровода "Турски поток", наричан от българските власти "Балкански поток".

Вучич определи проекта като страхотна новина за Сърбия и от икономическа гледна точка, но също така и за населението и индустрията. Дължината на магистралния газопровод в Сърбия е 403 км от България до унгарската граница, тоест от Зайчар до Хоргош. 

Новият газопровод през Сърбия ще предложи диверсификация на пътищата за доставка, тъй като страната вече няма да зависи от маршрута за доставка през Украйна и транзитът ще бъде по-евтин, съобщава агенция "Танюг", позовавайки се на сръбски енергийни експерти.

В западна ни съседка се тиражира информация, че Унгария също е започнала строителството на газопровода и се очаква към края на 2021 г. продължението на "Турски поток" да стигне до Австрия. 

Любопитното е, че в България старта на т.нар. "Балкански поток" минава без обичайните официални събития. Странно е, че няма официално съобщение от българските власти, въпреки че газопроводът има всички разрешителни и е загазен.

Енергийният експерт Христо Казанджиев запита защо българските власти мълчат, че газопроводът "Турски поток" вече е въведен в експлоатация, а Сърбия вече получава доставки по него.

Казанджиев обясни пред bTV, че това мълчание може да се дължи на факта, че в навечерието на Нова година всъщност няма добра новина, защото България ще доставя природен газ за Сърбия през "Турски поток", но няма да достави газ за Северозападна България, въпреки че няма технически пречки за това.

"Българите няма за какво да се радват, защото още сме 100% зависими от доставките на руски газ", категоричен е експертът. Освен това какво задоволство при българите да има от осъществяването на проекта при положение, че той беше осъществен от чужди фирми и парите отидоха извън България", допълни Казанджиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във