Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Продължават телефонни измами с международни номера

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) е приключила проверката по постъпила информация за телефонни измами, извършвани с международни номера, съобщиха от регулатора. Установено е, че към български абонати са били осъществени краткотрайни позвънявания от номера от номерационния план на Малдивите (+960). Позвъняванията са направени с цел осъществяване на обратно изходящо повикване, което води до реализиране и тарифиране на нежелан международен трафик.

Комисията работи в тясно сътрудничество с мобилните оператори за ограничаване на подобни измами. Съгласно Закона за електронните съобщения, в случай на „измама“ или „злоупотреба“, Комисията за регулиране на съобщенията изисква от мобилните оператори да се блокира достъпа до изрично посочени номера или услуги с оглед защита на крайните потребители. Мобилните оператори са предприели действия за блокиране на входящите и изходящите повиквания от и към обхват с код +960 (Малдиви)

Комисията за регулиране на съобщенията призовава всички крайни потребители да бъдат особено внимателни, в случай че получат такива повиквания.

С цел ограничаване на неблагоприятните финансови последици, Комисията за регулиране на съобщенията съветва крайните потребители да не осъществяват обратни изходящи обаждания и да не изпращат кратки текстови съобщения към номера от посочения обхват.

Facebook logo
Бъдете с нас и във