Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Продължават проверките в "Емко"

Проверките в завода за боеприпаси "Емко" продължават. Това става ясно от съобщение на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките, който на днешното си заседание разгледа обстоятелствата около спрения лиценз за внос и износ на фирмата.

Преди началото на заседанието е получено писмо от Главна дирекция "Национална полиция" относно казуса. В писмото е посочено, че предвид обществения интерес, структурите към дирекцията извършват проверка за констатиране на това дали са отстранени нередностите за съхранение на боеприпаси. Проверяващите органи са се ангажирали до 25 септември да приключат проверките. Както и да уведомят Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките за резултатите, който пък ще свика ново извънредно заседание, на което да вземе решение.

Преди дни на извънреден брифинг икономическият министър Емил Караниколов, който заедно с вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, е съпредседател на Междуведомствения съвет, обяви, че ако ръководството на "Емко" се погрижи за отстраняването на проблемите, лицензът ще бъде върнат незабавно.

Преди два месеца полицията, служба КОС и "Пожарна безопасност" направиха проверка в завода и откриха редица нарушения, свързани с безопасността при съхранението на боеприпаси. Съответно компетентните органи уведомиха Междуведомствения съвет, който на свой ред отне лиценза за внос и износ на "Емко" за шест месеца или до отстраняването на нарушенията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във