Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Продължават преговорите с кредиторите на БДЖ

Преговорите с кредиторите на БДЖ ще продължат, съобщи служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова в Димитровград. Тя припомни, че към днешна дата сумата, която железопътна компания дължи на кредитори и банки, е 600 млн. лева.  Ангелкова изрази надежда, че Европейската комисия ще даде положителен отговор по нотификацията за държавна помощ за БДЖ. Следващата седмица тя ще бъде на посещение в Брюксел, където има планирани срещи в Генерална дирекция "Конкурентоспособност".
Транспортният министър провери строителните работи по проекта за модернизиране на жп линията Първомай-Свиленград в участъка Димитровград-Харманли.

"Доволна съм от това, което виждам. Напредъкът на проекта е около 60%, което ни дава основание да смятаме, че до края на 2015 година целият участък ще бъде приключен", обяви транспортният министър.
"Сред проблемите на проекта са забавени разрешителни за строителство по някои от обектите", посочи още министърът. Тя увери, че няма опасност от загуба на средства по оперативна програма "Транспорт" до края на 2014 г., но трябва да бъде ускорена работата по проектите, за да приключат до края на 2015 година.

Министър Ангелкова инспектира дейностите по най-голямата жп гара Димитровград, включена в обхвата на проекта Първомай - Свиленград. Гарата е разделена на два строителни етапа - северен и южен. Очаква се в началото на следващата година гарата да бъде напълно завършена. Обектът е част от първата позиция от проекта - отсечката Димитровград - Харманли. Строителството й възлиза на над 142 млн. лв. без ДДС (с 10% непредвидени разходи).

Физическото изпълнение се оценява на около 60 на сто. Между Димитровград и жп гара Нова надежда има изградена и пусната в експлоатация близо 3.5 км жп линия, а до края на годината ще бъдат завършени още 10 километра.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във