Банкеръ Daily

Лъчезар Борисов:

Продължаваме с развитието на индустриалните зони

От бюджета на Министерството на икономиката на Община Бургас ще се предоставят средства в размер на до 1 670 558 лева за изграждане на пътна инфраструктура в промишлена зона "Север" в морския град. Това съобщи министърът на икономиката Лъчезар Борисов, който проведе среща с изпълнителния директор на Национална компания индустриални зони /НКИЗ/ Антоанета Барес, на която обсъдиха разрастването на Икономическа зона София-Божурище и на Индустриален и логистичен парк Бургас.

Антоанета Барес посочи, че управляваната от нея национална компания реализира проекти в цяла България. "За последните 4 години доказахме, че реализацията на индустриалните зони е ефективен механизъм за привличане на инвестиции. Важното за нас е инвеститорът да остане в България, да избере най-подходящото място за неговия бизнес", допълни тя.

По думите й развитието на Индустриален и логистичен парк - Бургас навлиза в нов етап. Обособена е нова Промишлена зона "Юг", която се намира в близост до пътния възел Бургас - Средец - Созопол. Площта й е 600 декара. "Към терените вече има интерес от производства в сферите на текстилната и металната промишленост, медицинската индустрия, както и производител на електрически инсталации и климатизация", заяви Барес.

Икономическият министър посочи , че развитието продължава с апортирането на още 150 декара, което реално ще бъде третата фаза на развитие на индустриален и логистичен парк Бургас.

Министър Борисов подчерта, че във връзка с разрастването на икономическа зона София-Божурище и значителното увеличение на пътния трафик към и от Божурище, от страна на ведомството и НКИЗ са предприети редица мерки за осъществяване на допълнителна инфраструктурна свързаност до община Божурище и в частност до индустриалния парк. "Проведохме ползотворни срещи  с кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, както и с кмета на Община Божурище Георги Димов, на които договорихме приключването на работата по подписване на споразумението за достъпа до Икономическа зона София - Божурище по отношение на пътя и продължението на  бул. "Царица Йоанна" до зоната. Очакваме, че на следващото заседание на Столичния общински съвет точката ще бъде обсъдена и веднага след това ще се подпише споразумението и ще стартира изпълнението заедно с АПИ на този мащабен проект, който е важен и за този регион", поясни министърът. 

Той отбеляза още, че днес е одобрен Меморандум за разбирателство  за изпълнение на приоритетен инвестиционен проект на стойност над 107 млн.лв., който ще създаде над 200 нови работни места в община Самоков: "С този проект само от началото на годината инвестиционните проекти насърчени по Закона за насърчаване на инвестициите /ЗНИ/ са на стойност над 700 млн.лв. и ще създадат близо 1200 работни места."

Facebook logo
Бъдете с нас и във