Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Продължава реконструкцията на ГКПП Калотина

Имот - публична държавна собственост, намиращ се на територията на Граничен контролно-пропускателен пункт „Калотина“ (ГКПП Калотина), е обявен за имот - частна държавна собственост, съобщиха от пресцентъра на правителството, което е дало своето съгласие за неговото премахване. 

Имотът представлява сграда със застроена площ 306 кв. м, разположена на трасе „Вход“ на ГКПП Калотина. 

Премахването й е необходимо във връзка със завършване на реконструкцията на граничния пункт, с което ще бъде повишена пропускателната му способност и ще се осигурят необходимите условия за изпълнение на функциите и задачите на митническата администрация, свързани с контрол на стоки и товари. 

До момента сградата се управлява от Агенция „Митници“, след като бе принудително отчуждена за задоволяване на държавни нужди във връзка с реконструкцията на граничния контролно-пропускателен пункт.

Припомняме, че през март правителството възложи Агенция "Митници" ще закупи имот, който се намира на територията на ГКПП "Калотина", във връзка с бъдещата реконструкция на граничния пункт и изграждане на ново трасе, с което ще бъде повишена пропускателната способност на граничния пункт.

Граничният контролно-пропускателен пункт "Калотина", основният изходен пункт към Сърбия.

ГКПП "Калотина" е разположен на главния шосеен път и железопътната линия от Западна Европа през Истанбул за Азия. Граничният пункт е сред основните за преминаване на българската границата и заради близостта му до София. Тук има изграден и пункт за ветеринарен контрол.

ГКПП Калотина ще бъде край на бъдещата автомагистрала А6-Калотина, която ще свързва сръбско-българската граница с българското Черноморие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във