Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Продължава работата по стратегията за лозаро-винарския сектор

Продължава работата по стратегията за лозаро-винарския сектор, съобщават от Министерството на земеделието.  Заместник-министър Явор Гечев уточни, че все още се очакват становища, мнения и предложения на бранша, а документът ще бъде финализиран, едва  когато по текстовете има съгласие от всички.

Анализът на агроминистерството показва, че интересът към сектора нараства ежегодно, макар и бавно. Например, през 2019 г. регистрираните винопроизводители у нас са били 282, а през 2020-а те са 311. А добрата новина до момента е, че и чуждестранните инвеститори влизат в бранша и развиват бутикови винарни и продукти.

Кризисната 2020 година донесе и проблеми за промишлените предприятия в сектора. Те са преработили 129 760 тона грозде, като това количество е с 6.6% по-малко от преработеното през 2019 г. и с 30% под преработеното през 2015 година. Като резултат през миналата година са произведени 756 225 хектолитра вино. Това количество е с 12% по-малко от произведеното през 2019 г. и е продължение на негативната тенденция през последните години. Допълнително във винарните у нас са произведени 1668 хектолитра плодови вина и 66 669 хектолитра гроздова мъст.

Няколко мерки бяха разработени в подкрепа на лозаро-винарския сектор. Трудностите с продажбите на своите продукти, направиха фирмите малко по-иновативни. Наред със свитите традиционни канали за връзка с потребителите, някои от тях разшириха, а други направиха първите стъпки, за развитие на електронната търговия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във