Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Продължава обсъждането на промени в Закона за публичните предприятия

Народното събрание ще има редовно пленарно заседание от 9 часа, ако се събере необходимия кворум от 121 депутати.

С второ гласуване продължава обсъждането на законопроект за изменение и допълнение на Закона за публичните предприятия (Вносители: Даниела Дариткова и група народни представители, 9.10.2020 г. Приет на първо гласуване на 23.10.2020 г.) – точка първа за петък, 30 октомври.

Първо гласуване ще има на законопроект за изменение и допълнение на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. и за преодоляване на последиците (Вносители: Красимир Ципов и група народни представители, 22.10.2020 г.) – точка втора за петък, 30 октомври.

Парламентарният контрол в петък ще включва:

12.1. Разисквания по питането от народните представители Георги Гьоков, Весела Лечева, Виолета Желева, Милко Недялков, Надя Клисурска и Полина Шишкова към министъра на труда и социалната политика Деница Сачева относно политиката по подобряване на адекватността на пенсиите в България в краткосрочен и дългосрочен план;

12.2. Отговори на въпроси и питания на народните представители. В зала ще бъдат трима министри. 

Красен Кралев, министър на младежта и спорта, ще отговори на въпрос относно трансфериране на средства от нереализирани международни състезания.

Към Красимир Вълчев, министър на образованието и науката, има два въпроса относно:
- извършвани ремонтни дейности в Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
- изпълнението на стратегическите цели на Министерство на образованието и науката за социализация на деца от етническите малцинства.

Христо Терзийски, министър на вътрешните работи, ще отговори на две питания относно:
- инцидент при акция на МВР за противодействие на организираната престъпност на 05.10.2020 г., в гр. София.
- предприетите действия за удовлетворяване исканията на служители от системата на МВР, участвали в системата от мерки за защита на населението от разпространение на COVID-19.

На основание чл. 96, ал. 3 и чл. 99, ал. 2 от ПОДНС, отлагане на отговори със седем дни са поискали:
- заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева – на един въпрос от народните представители Валери Жаблянов, Красимир Янков, Николай Иванов, Димитър Стоянов, Георги Андреев, Лало Кирилов и Чавдар Велинов;
- министърът на енергетиката Теменужка Петкова – на два въпроса с писмен отговор от народните представители Таско Ерменков, Жельо Бойчев и Антон Кутев;
- министърът на здравеопазването Костадин Ангелов – на четири въпроса от народните представители Кольо Милев; Смиляна Нитова; Евгени Будинов; и Георги Михайлов; и на пет въпроса с писмен отговор от народните представители Анастас Попдимитров (2 въпроса); Анна Славова (2 въпроса); и Лало Кирилов;
- министърът на околната среда и водите Емил Димитров – на един въпрос от народните представители Маноил Манев и Радостин Танев.

Поради отсъствие на народни представители по уважителни причини, се отлагат отговорите на:
- един въпрос от народния представител Джевдет Чакъров към заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова;
- един въпрос от народните представители Кристина Сидорова и Теодора Халачева към министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.
В заседанието за парламентарен контрол няма да участват министри, които във връзка с епидемията от КОВИД-19 са в карантинен период – министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, министърът на икономиката Лъчезар Борисов и министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Писмените отговори на зададените към тях въпроси и питания, на които срокът изтича в карантинния период, ще бъдат предоставени от съответните министри веднага след изтичане на този период.

Facebook logo
Бъдете с нас и във