Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Продават остатъците от хотела на Богомил Бонев в Банско

Агонията след тъжния край на акционерното дружество „Страгите“, контролирано от бившия вътрешен министър Богомил Бонев, продължава вече пета година. Грандоманският хотелски комплекс  в Банско, носещ претенциозното име „Страгите-Роял Тауърс“ беше сред най-внушителните проекти в курортния град. Той  беше реализиран в зората на строителния бум, но харчовете по него  буквално „потопиха“ компанията на Бонев.

Днес синдикът на обявеното в несъстоятелност дружество Веселин Банков  провежда четири търга за  разпродажба на негови имоти и имущество.  Сред тях са складове, хладилни помещения, бар и хотелско и ресторантьорско оборудване. Очевидно това са последните жалки остатъци от луксозния комплекс, който от години се разпродава на парче първо от частни съдебни изпълнители, а по-късно  и от назначения от съда синдик.

Ако съдим по документите, вписани в Търговския регистър  в партидата на компанията, дълговете при започването на съдебната сага по фалита й са били близо седем милиона лева. Почти три милиона от тях са задълженията към „Инвест банк“ АД , формирани от кредити, отпуснати след като върху хотела са били учредени три ипотеки в периода 2005-а-2007- година.

Прави впечатление, че другият основен кредитор на  фалиралата компания на практика е нейният основен акционер – американското дружество „Страгите“ ООД , което според списъка на акционерите притежава почти половината от акциите ( 54 346 от общо 112 973 броя) От същия списък става ясно, че  Богомил Бонев притежава 32 555 акции, а Тодор Ефтимов, който е управлявал дружеството до обявяването му в неплатежоспособност, е бил собственик на 24 072 акции. Съдът го е признал като сериозен кредитор на основание договор за заем от 2007-а, съпроводен с два анекса към него на стойност близо 4.5 млн.лева ( 2 690 813.31 лв. главница, 1 299 061.16 лв.– лихва и 403 621.99 неустойка).

Националната агенция за приходите също е записана сред кредиторите. На книга дълговете към нея са за над 200 хил. лева. Колко от тях ще успее да си върне, е въпрос с много неизвестни.

Първите продажби на части от Царското кътче на Бонев тръгнаха през  2015-а от няколко къщи, апартаменти, ресторант, нощен бар и магазини, чиято общата стойност възлизаше на около 3 млн. лева. След това се мина през търгове за маси, столове и хотелско оборудване, докато се стигне днес и до складовете. Но едва ли това ще е краят с разпарчетосването на имущество на фирмата, тъй като досега задълженията към кредиторите все още не са покрити.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във