Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Продават дял от БЕХ?

Светла Тодорова

Продажбата на миниритарни дялове от Български енергиен холдинг (БЕХ) е сред пакета мерки, предложени от енергийното министерство на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за оздравяване на сектора. В момента под шапката на холдинга влизат  "Булгартрансгаз", "Булгаргаз", "Булгартел", "Националната електрическа компания", "Електроенергия системен оператор", АЕЦ "Козлодуй" , "ТЕЦ Марица-изток 2" и "Мини Марица-изток", "Българската независима енергийна борса" и "Енергийната инвестиционна компания".  Това са  44% от мощностите за производство на електроенергия в страната, 27% от електропреносната мрежа, 18% от газовата и 13% от производството на въглища. Или активи на обща стойност 12 млрд. лева. 

Предложението за продажба на дялове от някои от тези дружества се появи за първи път през 2009-а, но после ГЕРБ се отказа от него. Тогава се предвиждаше да се продадат 15% от холиднга на българската или чуждестранна фондова борса, или да се предложат пакети от по 20-25% само на Електроенергийния системен оператор и "Булгартрансгаз". Впоследствие се оказа, че правителството има намерение да търси стратегически инвеститор за холдинга и това трябваше да стане до края на 2012-а. Идеята на всички тези "упражнения" бе събраните от продажбата средства да се използват за запълване на дупки в бюджета или да се покрие част от външния дълг. Очакванията бяха за постъпления от няколкостотин милиона евро. Накрая, през октомври 2013-а, БЕХ пласира облигационна емисия за 500 млн. евро за срок от пет години с лихва от 4.25%, а с получените средства бяха покрити негови задължения. 

Сега, ако се стигне до пласиране на дялове от БЕХ, получените приходи отново ще се използват за запушване на дупката в енергетиката, която достига 3.5 млрд. лева, а задълженията на Националната електрическа компания продължават да се увеличават.  

Министерството на енергетиката предлага и други мерки за стабилизиране на сектора. "Сред идеите не е намаляване на действащи изкупни цени, а други законодателни мерки, които да позволят да се балансира системата", заяви председателят на ДКЕВР Светла Тодорова. По думите й ще се създаде по-пазарен модел за стимулиране на енергията от възобновяемите енергийни източници. Намерението е да се раздават зелени сертификати, които ще заменят действащото сега задължително изкупуване на ток от зелени централи.

В пакета мерки са и преговорите с т.нар. американски централи - ТЕЦ "Марица-изток" 1 и 3, изключване от енергийния микс за регулирания пазар на неефективните заводски централи и топлофикации.  "До края на годината ще бъдат променени моделът и законодателството, така че да бъде либерализиран енергийният пазар у нас", подчерта Тодорова. Според нея пазарът трябва да бъде освободен, а енергийната борса най-накрая да започне работа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във