Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ПРОДАВАТ ЧАСТ ОТ КАПИТАЛА НА МЕЖДУНАРОДЕН ПАНАИР - ПЛОВДИВ ЕАД

Капиталът на Международен панаир - Пловдив ЕАД ще бъде преструктуриран. Част от акциите ще бъдат продадени на частни инвеститори, а като акционер с отделен пакет ще влезе и община Пловдив. Това съобщи в понеделник министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров при откриването на пролетния панаир на потребителски стоки и технологии в Пловдив.
Двадесет милиона евро трябва да бъдат инвестирани за кратко време в Пловдивския панаир, ако искаме той да се превърне в истинско средище на търговските процеси в Югоизточна Европа, коментира Овчаров. Очаквам окончателният вариант на стратегията за развитие на панаира да бъде предложен още тази седмица, а след това тя ще бъде внесена в Министерския съвет - каза министърът на икономиката и енергетиката. - При всички случаи държавата ще запази мажоритарния пакет от 51% от акциите, поясни той.
По време на предишното правителство панаирът бе вкаран в забранителен списък за приватизация. Сега дружеството трябва да бъде извадено оттам, ако в него влязат частни инвеститори, а не само община Пловдив. Предвижда се градската управа да участва като акционер със земята под панаирното градче като апортна вноска. Очаква се общинският дял в дружеството да бъде между 13 и 17 процента. Румен Овчаров отказа да съобщи колко процента ще бъдат продадени на частници. Обсъждат се два инструмента за раздържавяване на миноритарния пакет от панаира - директни преговори с частни инвеститори или регистрация на акции на дружеството на фондовата борса.
На свой ред премиерът Сергей Станишев подчерта, че през последните години България е една от бързоразвиващите се икономики - с над 5% среден годишен растеж. За миналата година износът на България бе над 18.5 млрд. лева, припомни Станишев. Той се надява догодина България и Пловдивският панаир да привлекат още повече участници, бизнес партньори и да създадат условия за конкретни сделки, които ще доведат до просперитета и развитието на страната и растеж на българската икономика.
Тазгодишното пролетно издание на Пловдивския панаир, в което участват 1253 фирми от 36 държави, се реализира за първи път с партньорството на Гърция. Стокообменът между София и Атина за 2005 г. бележи ръст от 12.8 на сто. За миналата година Гърция е вторият инвеститор в България с вложения от 1.331 млрд. щ. долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във