Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Проданов: След 31 май украинските бежанци да си намерят работа

Вчера са изплатени парите на всички хотелиери, приютили украински бежанци. Всички са получили средствата, които трябваше да получат. Нямаше забавяне, работим по графика, който сме заявили. Това заяви министърът на туризма Христо Проданов. И добави, че ще настоява след 31 май тази програма да приключи. "Три месеца се грижим за тези хора, след което е необходимо вече да излязат на пазара на труда, да си намерят квартира, да плащат наем, да живеят така, както живеят всички останали хора", подчерта той.

Проданов повтори пред БНТ, че от 1 до 5 март се кандидатства в Системата за управление на националните инвестиции за периода от началото на войната до 31 март. От 1 до 5 май се кандидатства за периода от 1 до 31 април, а от 1 до 5 юни ще се кандидатства за срока до края на месец май. След това е необходимо около 10 дни информацията да бъде проверена, след което ще бъде изплатено дължимото. Нужна е проверка, за да няма дублиране. Около 25 000 лица трябва да бъдат проверени и сравнени с Гранична полиция, Националната агенция за приходите, Агенцията за бежанците, за да не се получи така, че държавата трябва да плаща за едно лице няколко пъти. Проверява се и дали даденото лице не е започнало работа, защото то излиза вече на свободния пазар.

Министърът на туризма посочи, че около 3000 са случаите, в които едно лице фигурира в регистрациите на два хотела едновременно. Те са се регистрирали във втори хотел, без да прекъсват регистрацията в първия. Според Проданов администрацията е работила денонощно, за да изпълни обещаното. Всички хотелиери ще си получат парите, обеща той и предупреди, че системата не може да бъде излъгана.

Във Варна хотелиери твърдят, че вчера до 18.00 часа не е имало нищо по сметките им. Така е било и при хотелиерите в Златни пясъци и Св. Св. Константин и Елена. Хотелиери са инвестирали доста собствени средства. В един от хотелите във Варна за 120 бежанци вече са изхарчени около 45 000 лв. Собствениците на местата за настаняване се оплакват, че са на ръба, защото не могат да се разплащат с доставчиците, да плащат битови сметки и да се разплащат с персонала. Те не знаят и какво ще правят с бежанците след 31 май.

Министър Проданов съобщи, че ще настоява след 31 май тази програма да приключи. "По простата причина, че ние проявихме хуманност към тези хора, които бягат от война, помогнахме, настаняваме ги, три месеца се грижим за тях. След което е необходимо тези хора вече да излязат на пазара на труда, да си намерят квартира, да плащат наем, да живеят така, както живеят всички останали хора. Проявихме солидарност и подкрепа в първите три месеца, след което трябва да започнат да живеят и работят, както всички останали", изтъкна той. И допълни че, че държавата ще съдейства за специални групи за децата, за да има къде да бъдат оставени, докато родителите им работят. От разговорите с 6000 души 90% са изявили желание веднага да започнат работа, предимно в секторите хотелиерство и ресторантьорство.

"Тези 25 000 души, за които държавата плаща, са крайно нуждаещи се. В България има още 60 000 украинци, някои от които са с големи възможности - със скъпи коли, правят бизнес, купуват имоти и те създават грешно впечатление и негативен имидж", уточни министърът. По думите му за първия период държавата е изплатила 11 млн. и 100 000 лева на хотелиерите за бежанците, но сумата няма да надхвърли 50 млн. до края на периода. България кандидатства пред Европейския съюз, за да възстанови парите в бюджета.

Министърът прогнозира, че сезонът тази година ще бъде по-успешен от миналогодишния.

Facebook logo
Бъдете с нас и във