Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Продажбите в България, експорта и собствените магазини вдигат приходите на „Смарт органик“

Първото тримесечие на тази година беше доста динамично за „Смарт органик“ АД - водещият производител на биохрани у нас. „Доволни сме, че въпреки напрегнатата обстановка успяхме да реализираме ръст, макар и по-нисък от планирания, и също така да реализираме проекти, които да са основа за бъдещ растеж“, съобщават от дружеството.
Консолидираните приходи от продажби през първите три месеца на годината са се увеличавали устойчиво и са общо за 11.85 млн. лв., което представлява ръст от 10% на годишна база. Нарастването е сравнително равномерно разпределен по основните ни канали за продажба - в България, експорт и собствени магазини. Изключение прави онлайн каналът (собствени онлайн магазини и Амазон), където ръстът ни достига 97%, като този канал обаче все още е сравнително малък дял от приходите ни (3%).
През първото тримесечие е инсталирана и тествана нова линия за производство на иновативен продукт в категория здравословни десерти. Очаква се той да стигне до пазара в рамките на месец май, като вече има договорени поръчки от Германия за него. В експлоатация са пуснати и допълни мощности в производството на тахани. Друга инвестиция е направена в оборудване за автоматизиране на производствата с цел да компенсираме нарастващите разходи за труд.

По план се движи и строежът на втората сграда на компанията в Княжево.

„Очакваме да приключим строителните дейности през юли и да започнем да я използваме през август“, отбелязват от „Смарт органик“. Новата сграда ще увеличи значително складовите и производствените площи, както и ще оптимизира транспортните ни разходи между външните складовете, които предприятието ползва в момента. Вече са поръчани и някои от машините, които ще се поставят там, като те ще подсилят производствата, които в момента са пренатоварени.

Проектът на фирмата в Божурище обаче има известно забавяне. Поради смяната на правителството и разделението на Министерството на икономиката на Министерство на икономиката и индустрията и Министерство на иновациите и растежа, процедурата по издаване на Сертификат за инвеститор Клас „Б“ се забави с няколко месеца. Министър Лорер вече е одобрил издаването на сертифиакта ни и очакваме връчването му всеки момент. „Надяваме се Министерството на икономиката и индустрията и подопечната на министър Нинова „Национална компания индустриални зони“, с която имаме прдварителен договор за закупуването на терен в „Индустриална зона Божурище“, да придвижат своевременно финализирането на сделката, за да можем да осъществим инвестиционния си проект там през тази година“, съобщиха от „Смарт органик“. Проектът включва изграждане на нови производствени мощности, както и висок склад за суровини.
Наред с инвестициите в ДМА, от компанията проучват и компании за придобиване, като внимателно се преценяват проектите с най-висока очаквана рентабилност на инвестирания капитал. „С немската компания, която планирахме да придобием в края на 2021 г., преговорите за придобиване бяха временно в застой, като междувременно започнахме да си партнираме, като произвеждаме продукти за тях и през този месец бе осъществена първата доставка. След Великденските празници преговорите ще бъдат възобновени“, уточниха от „Смарт органик“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във