Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Продажбите на нови автомобили в България растат с 13.3% за полугодието

"Фолксваген" (Volkswagen) отчита спад от 18.5% през първата половина на тази година и с 22.3 на сто на годишна база, като най-много са намалели продажбите на "Шкода" (Skoda) и "Ауди" (Audi).

Продължават да намаляват продажбите на нови автомобили в Европейския съюз. За първото полугодие те са с 14% по-малко в сравнение със същия период на миналата година, съобщават от Европейската асоциация на автомобилостроителите (ACEA). Между януари и юни са продадени около 4.6 млн. нови превозни средства, като числата показват, че сделките на големите пазари в ЕС са двуцифрен спад.

Автомобилният пазар и в Европа, и в Америка, остава под силен натиск от пролетта на миналата година поради проблемите с доставки на детайли, включително и недостиг на полупроводници, които за момента се произвеждат главно в Азия. Войната в Украйна допълнително внесе проблеми в сектора и влоши прогнозите за възстановяване.

Най-сериозен е сривът в големите европейски страни - като производители и пазари. В Италия е с 22.7 на сто, във Франция – с 16.3%, в Германия – с 11 процента, и в Испания – с 10.7 на сто. От АСЕА посочват още, че подобен е спадът и на британския автомобилен пазар – с 11.9 на сто.

Трябва да се отбележи и факта, че юни е 11-ят пореден месец с намаление в продажбите на нови автомобили, като през шестия месец то е с 15.4 на сто.

Продажбите в България обаче са встрани от тази тенденция. У нас те са се увеличили с 13.3% в сравнение със същия период на миналата година, сочат данните на Европейската асоциация на автомобилостроителите. Между януари и юни у нас са регистрирани 14 639 нови коли при 12 926 през първите шест месеца на 2021-а. 

Данните само за юни обаче показват намаление с 1.2% в продажбите на нови автомобили в България в сравнение със същия месец година по-рано.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във