Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Продажбите на „Херти“ изстреляха печалбата й нагоре

Шуменската „Херти“ АД, която е  специализирана в производството на алуминиени, пластмасови и композитни капачки и дозатори за алкохолната и винената индустрия, продава, както на вътрешния пазар, така и на международните. През първото полугодие продуктите й са стигнали до 50 държави по целия свят. Най-големият пазар на „Херти“  остава Франция, а следващите по значение са Великобритания, Германия, България, Русия и останалата част от Европа, които формират общо около 69% от оборота на компанията.  

Въпреки голямата конкуренция на пазара и негативното влияние на повишаващата се стойност на суровините в световен мащаб, от дружеството прогнозират запазване на позициите на пазарите, на които оперира и дори да постигне по-високи пазарни дялове и оборот през следващите месеци от тази година.

За шестте месеца на тази година печалбата на фирмата преди данъчно облагане е нараснала до 4.60 млн. лева при 524 хил. година по-рано. Тя пък е резултат от постигнатия ръст от 87.81% в продажбите на Групата „Херти“ на всички пазари спрямо същия период на миналата година.

В същото време от фирмата обявиха и по-високи постоянни и променливи разходи. Основната част от материалите за производството са с борсови цени, върху които „Херти“ не може да влияе. Волатилността на цените, както и поскъпването на енерегийните и транспортни разходи, продължават да влияят върху дейността, отбелязват от предприятието.

Въпреки трудната ковид и икономическа среда, от компанията продължават да търсят възможности за разширяване на пазарите.

В структурата на „Херти“ има и специализиран отдел „Развитие и развойна дейност“, който работи за оптимизиране на продуктите й с цел внедряване на нови екологични материали, спестяване на ресурси и материали. По този начин фирмата  търси постигане на пазарно предимство чрез въвеждане на иновативни продукти. Заедно с това всяка година се разработват нови изделия и редовно се участва в изложения за намиране на нови клиенти.

Изпълнението на производствена програма е наложило и назначаване на нови служители, които вече са 566, уточняват от дружеството.

Основни акционери в шуменската фирма са "ИГМ холдинг" - Австрия с дял от 33.27% от капитала, Александър Юлиянов (председател на съвета на директорите) с 33.22%, Захари Захариев (главен изпълнителен директор) с 25.23% и Елена Захариева (директор за връзки с инвеститорите) с 7.99% от книжата с право на глас.  Останалите книжа са собственост на дребни инвеститори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във