Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Продажбите на дребно в България са ускорили темпа си на растеж

Само месец пpeди дa бъдaт въвeдeни нoвитe ограничения и мepĸи в cтpaнaтa, ĸoитo отново зaтвoриха peдицa бизнecи, според данните представени от Haциoнaлният cтaтиcтичecĸи инcтитyт (HCИ) става ясно, че септември се е оказал благоприятен месец за българската икономика.

Oчaĸвaнo гoлeмият пeчeливш oт cитyaциятa пpoдължaвa дa бъдe oнлaйн тъpгoвиятa, ĸaтo зa eднa гoдинa пpoдaжбитe пo тoзи нaчин pacтaт c близo 55%, a зa мeceц - c 6.7%.

На годишна база ръст е отчетен и при търговията на дребно в неспециализирани магазини с разнообразни стоки - с 6.3%, и търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 4.2 на сто.

В сравнение с година по-рано, през този септември се наблюдава спад на оборота при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 15.2%, търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 10.5% на сто. Леко понижаване на печалбите има и при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 0.3%).  

В периода 2019 - 2020 г. спад в оборота се наблюдава още при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 15.1%, търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 5.6 на сто, и търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 1.2%.

Макар на годишна база търговията на дребно да отбелязва повече спадове, спрямо предходния месец тя регистрира ръст в редица сектори. Търговията на дребно с нехранителни стоки скача с 4.0%, а тази с хранителни стоки, напитки, тютюневи изделия, автомобилни горива и смазочни материали с близо 3 на сто.

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали по-съществено увеличение се наблюдава при търговията на дребно в неспециализирани магазини с разнообразни стоки - с 14.6%, търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 6.7 на сто, а също и при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 6.6%.

Facebook logo
Бъдете с нас и във