Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ПРОДАЖБАТА НА ДЗИ ПАК СЕ ОТЛОЖИ

Агенцията за приватизация за четвърти път обяви нова дата за подаване на оферти за участие в процедурата по раздържавяване на Държавния застрахователен институт - сега срокът изтича на 5 февруари. Решението бе взето в последния работен ден (29 декември) на миналата година. Мотивът за неговото удължаване е тривиален - да се даде повече време на кандидат-купувачите да подготвят качествени оферти. Според запознати обаче става дума за липсата на сериозен интерес от големи инвеститори. Това бавене било с цел да се договори максималното, което държавата желае да вземе от приватизационната сделка. Появи се и нова версия, която също звучи достоверно. Тя е, че новото ръководство на Агенцията иска да се запознае в детайли с предстоящата сделка, за да може да постигне желания финансов ефект. Най-тривиалното, но като че ли и най-достоверно е, че държавата не е готова да продава. Към края на годината все още не бе готов проектодоговорът, а той е базата, върху която ще се договори продажбата. Едва през ноември миналата година Агенцията за приватизация определи консултантската фирма, която да изготви договора за продажба и естествено на нея й е необходимо технологично време, за да състави текста. Държавните приватизатори много бързаха с продажбата и даже твърдяха, че ще приключат със сделката до края на годината, но и този път желанието им се размина с възможностите на техния професионализъм. Първоначално кандидатите да участват в наддаването за ДЗИ трябваше да декларират желанието си до 27 ноември 2000 година. Няколко дни преди изтичането на този срок бяха променени някои от изискванията към кандидат-купувачите и това даде повод на приватизационното ведомство да удължи срока до 11 декември. С цел да се даде възможност за сериозни оферти срокът бе удължен още два пъти: съответно до 15 януари и 5 февруари. Разтеглянето на процедурите, независимо поради каква причина става, е само в минус за сделката.
Както в.БАНКЕРЪ многократно писа, десет компании закупиха информационни меморандуми за държавния ни застраховател. Сред потенциалните купувачи са холандските фирми Ти Би Ай и Национале Нидерланд Ен Ве, турските инвеститори - Румели Сигорта и Демир Сигорта, италианската Дженерали, френската Си Ен Пи, немската Ве Ве, паневропейската Юреко, българската застрахователна компания Булстрад и накрая никому неизвестната българска фирма Ре инженеринг.
Според представители на Агенцията за приватизация от по-нататъшното наддаване за ДЗИ са се отказали италианската Дженерали и немската Ве Ве. От сметките отпадна и закупилата информационен меморандум българска компания Булстрад, тъй като нейният основен акционер - Ти Би Ай, реши да участва в наддаването заедно с работническо-мениджърското дружество на ДЗИ.
Ако държавата продължава да се бави, нищо чудно нервите на още някой от кандидатите да неиздържат и той да се оттегли от надпреварата. След месец ще стане ясно оправда ли надеждите удължаването на сроковете.

Facebook logo
Бъдете с нас и във