Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Продажба на стар катализатор само с документ

Продажбата на катализатори ще става само с документ за произход. Това реши Министерският съвет с промени в Наредбата за излезлите от употреба моторни превозни средства.

С мярката се цели ограничаването на умишленото премахване и кражбите на катализатори, предавани като отпадък заради съдържащите се в тях ценни метали. Апашите ги предавали в пунктове за вторични суровини за около 200 лева. Особено ценни били дизеловите, от бензиновите се изкарвало по 30-40 лв. и затова не ги пипали. Оттук нататък предаването и приемането на отработен катализатор, отделен от автомобил, ще става само с декларация за произход, попълнена от собствениците.

Министрите поставиха и краен срок за употребата на олово в системи с високо напрежение над 75 V, които се използват за задвижване в превозни средства от категории M1 (МПС за превоз на пътници, в които броят на местата за сядане, без мястото на водача, е не повече от 8) и N1 (МПС, предназначени за превоз на товари с технически допустима максимална маса не повече от 3.5 т). Това означава, че в електромобили от тези категории, чийто тип е одобрен след 1 януари 2019-а, не може да се използват оловни акумулаторни батерии.

Facebook logo
Бъдете с нас и във