Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Процедурата за АЕЦ "Белене" е в ход, увери Теменужка Петкова

Министерският съвет дава разрешение на Българския енергиен холдинг да започне преговори с американски компании за изграждането на нова мощност на АЕЦ "Козлодуй". Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова на брифинг след редовното правителствено заседание. 

БЕХ ще преговаря с американски производители на оборудване за ядрени централи, включително и с производители на малки модулни реактори.

"Това решение е продиктувано от трайната политика на ЕС, свързана с декарбонизация на икономиката и с постигането на много амбициозната цел на ЕС за нулеви емисии до 2050 година, както разбира се и заключенията на Европейския съвет, в които много ясно е посочено, че всяка една държава членка ще има право сама да определя своя енергиен микс. Част от държавите членки са затъпили тезата, свързана с използването на ядрената енергия, която от една страна гарантира сигурността на електроенергийните системи и доставките и от друга страна не генерира емисии. Трайната позиция на Европейската комисия е, че именно чрез използването на ядрена енергия и възобновяеми енергийни източници можем да постигнем тези амбициозни цели, които ЕС си поставя в областта на беземисионната енергия", обясни Петкова.

Друг основен мотив за това решение е свързан и с издадената заповед на 21 февруари 2020 г. от председателя на Агенцията за ядрено регулиране, с която е определена и избрана площадка номер 2 на АЕЦ "Козлодуй", след като през април 2019 г. влезе в сила одобрената оценката на въздействието върху околната среда.

"Знаете, че може би 4 години се водеха съдебни дела, свързани с оспорването на тази оценка, която е факт от януари 2015 г. Към настоящия момент са налице всички предпоставки да продължим напред и да направим такова проучване, което да ни даде яснота за възможностите, които имаме в рамките на оценката", допълни министърът.

Петкова съобщи и че процедурата за изграждането АЕЦ „Белене“ е в ход. Към момента има забавяне на отделните етапи. Причините са кризата, причинена от с COVID-19, и ограниченията в пътуването на представители на компаниите, към които е отправено предложение да подадат обвързващи оферти за АЕЦ „Белене“.

По-рано днес в телевизионно интервю енергийният подчерта, че правителството няма да се откаже от изграждането на АЕЦ "Белене" въпреки строежа на седми блок на АЕЦ "Козлодуй".

В края на септември стана ясно, че пускането на първия блок на АЕЦ “Белене” се отлага за 2035 г. (предишният срок бе 2030 г.). Това показва проект за енергийна стратегия до 2030 г. с хоризонт 2050 г.

В стратегията е предвидена 2000 мегавата ядрена мощност, но не се посочва къде ще е тя. "Стратегията структурира баланса на енергийната система, тя казва нуждите и какви мощности ще се развиват, а не точно коя централа къде да бъде", коментираха от министерството на енергетиката.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във