Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Процедурата по избора на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" не е спряла

Процедурата, свързана с избора на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" никога не е била спирана. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на парламентарния контрол и в отговор на въпрос на депутатите от БСП Васил Антонов и Чавдар Велинов.

По думите на енергийния министър е имало известно забавяне на физическия достъп на представителите на участващите компании заради пандемичната обстановка, но и 5-те са потвърдили, че ще участват. 

"Към настоящия момент сме на етап сключване на споразумение за конфиденциалност - задължително условие, за да може компаниите да получат информационния меморандум, който съдържа базовата информация за проекта, както и за пазара в региона, правната уредба в страната, както и европейските изисквания в областта на ядрената енергия. Меморандумът вече е представен на компаниите", обясни Петкова.

Следващата важна стъпка е участниците в процедурата да имат достъп до информационната зала за проекта. Там се съдържа цялата информация, която ще им е необходима, за да подготвят своята обвързваща оферта.

В рамките на следващите дни предстои телефонен  разговор с претендентите, включени в "кратката листа", за да се установи епидемичната обстановка в техните държави. Петте компании ще предоставят и информация кога биха могли да дойдат в България, за да се запознаят с информационната зала и да пристъпят към следващия етап, свързан с подготовката на обвързващата оферта, отбеляза енергийният министър.

Фирмите от "краткия списък" са Китайската национална ядрена корпорация (CNNC), "Атоменергопром" АД, част от Росатом, Корейската хидро-ядрена корпорация, Фраматом САС, Франция и Дженерал Електрик, САЩ.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във