Банкеръ Daily

Мирослав Ненков:

Проблемът с доставката на шествалентната ваксина за бебетата е решен

Проблемът с доставката на шествалентната ваксина за бебета е решен не само до края на годината, но и за началото на следващата. Това стана ясно от думите на здравния министър Мирослав Ненков след края днешното правителствено заседание. Той изрази надежди наследникът му на поста да подпише договора, с което да се приключи с тази драма. Сумата, която ще бъде отделена за ваксините, ще бъде обявена по-късно днес на сайта на Министерство на здравеопазването.

Ненков увери, че ще бъде сключено рамково споразумение за периода, докато бъде подготвена обществената поръчка за избор на фирма, която да доставя ваксините. Според него по този начин ще се гарантира доставката на ваксините в следващите две-три години и ще се спази цикълът на производство на този вид продукт.

Запитан дали и с какво шествалентната ваксина се налага у нас за сметка на петвалентната, здравният министър обясни, че според експертите от Националния съвет по имунопрофилактика петвалентната ваксинация при нашите условия и нашата заболеваемост, е добра. "Шествалентната ваксина също е добра, все пак това е още един антиген само с едно убождане", смята Ненков.

Той съобщи още, че новият имунизационен календар е готов, като в него е заложен изборът всеки да решава колко валентна да е ваксината, която да се поставя на децата. Стана ясно още, че първата фирма-производител, с която беше прекратен договорът за доставка на шествалентна ваксина, е оттеглила жалбата си пред Комисията за защита на конкуренцията. Затова сега предстои да стане ясно какво точно ще се случи с търга. "Считам въпроса за решен", подчерта здравният министър.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във